Nevladina organizacija Odbor za prava čoveka iz Vranja, najmlađa članica Mreže CHRIS, bila je domaćin zajedničkoj konferenciji za medije koja je u 13 časova održana u Press sali Hotela “Vranje”, a povodom 26. juna Dana Ujedinjenih nacija (UN) za podršku žrtvama nasilja.

U pozivu upućenom medijima se navodi da će o rezultatima rada Mreže Odbora  CHRIS i stanju ljudskih prava u regionu jugoistočne Srbije i Sandžaka, koje pokriva ova mreža, govoriti koordinator CHRIS-a i predsednik Odbora za ljudska prava iz Negotina Dušan Prvulović i predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić. Mreža CHRIS osnovana je s ciljem eduakacije građana, promocije ljudskih prava, kao i za pružanje pravne pomoći građanima pri zaštiti njihovih prava. Mrežu CHRIS, koja radi uz podršku kancelarije Švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava, čine Odbori za ljudska prava iz Leskovca, Niša, Negotina, kao i Građanski forum iz Novog Pazara. Marta ove godine član mreže CHRIS postao je i Odbor za prava čoveka iz Vranja.

Novinarima su se obratili predstavnici ovih odbora iz Leskovca, Niša, Vranja, Novog Pazara i Negotina. “Mreža CHRIS je oformljena početkom septembra 2000. godine, kada su i ostvareni prvi rezultati našeg rada”, rekao je u obraćanju novinarima koordinator Mreže CHRIS Dušan Prvulović.

“Trenutno u ovoj Mreži ima pet organizacija, ali treba reći da vrata nisu zatvorena za druge koje žele da nam pristupe, međutim kada smo formirali mrežu imali smo jedan dogovor ko i kako može da uđe u mrežu”, rekao je Prvulović. “Surdulica je “crna tačka” kada je reč o kršenju ljudskih prava”, rekao je Dobosav Nešić iz leskovačkog Odbora za ljudska prava. On je takođe dodao i to da je njihova kancelarija iz Leskovca u toku protekle godine zastupala u okviru kršenja ljudskih prava oko 360 ljudi na sudu. “Imamo 36 slučajeva kršenja ljudskih prava torturom. U tih 36 slučajeva su uključene torture u porodici, na nacionalnoj osnovi, po verskoj liniji i policijska tortura, koja je i dominantna. Mogu da kažem da se ljudska prava i posle promena krše istim intenzitetom”, rekao je Nešić.

“Rat u Bosni i Hercegovini je najintenzivnije manifestovao kršenje ljudskih prava, naročito u zapadnom delu Sandžaka, a posebno u opštinama Priboj, Pljevlja, Prijepolje i nešto manje u Novoj Varoši”, rekao je Alija Halilović, predstavnik Građanskog foruma iz Novog Pazara. “Suituacija posle pada Miloševića i pobede DOS-a se delimično smirila, ali akteri kršenja prava nisu kažnjeni”, saopštio je Halilović. Članovi CHRIS mreže su najavili nekoliko projekta i akcija koje će propratiti letnji period.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš najavio je početak formiranja regionalnog advokatskog  pula.
“To će biti grupa advokata iz svih pet gradova, specijalizovana za zaštitu ljudskih prava pred domaćim pravosudnim organim u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravim ai drugim međunarodnim standardima, a istovremeno ćemo realizovati  medijske kampanje javnog zagovaranja, vezano za pružanju pravne pomoći na nivou regiona”, precizirao je Đorđević.

“U domenu torture nad građanima Trgovište je “crna rupa” u Pčinjskom okrugu”, rekla je koordinator Odbora za prava čoveka u Vranju Suzana Antić Ristić. “Od decembra imamo već sedam slučajeva policijske torture nad žiteljima Trgovišta. Komandir stanice policije u Trgovištu ima punu beležnicu imena ovih policajaca koji vrše torturu nad građanima, ali nažalost sve se završava sa disciplinskom merom ili dvadeset odsto odbijanja od plate”, istakla je Ristićeva.

Na kraju svoje posete Vranju, koordinatori Mreže CHRIS  posetili su redakciju Novinske Agencije Vranje Press gde su se upoznali sa uslovima rada ovog jedinog elektronskog medija ovakve vrste južno od Beograda. Domaćin delegaciji Mreže CHRIS bio je Odbor za prava čoveka iz Vranja, koji je od marta ove godine punopravni član Mreže Odbora CHRIS, koji projekat realizuje u saradnji sa Švedskim Helsinškim Odborom za ljudska prava.