Zaštita privatnosti u Srbiji – predstavljanje istraživanja u Nišu

22/05/2013 Kategorije: Aktivnosti   Tagovi:

Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri) i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS), u utorak, 21. maja, u Medija centru u Nišu, predstavili su istraživanje Zaštita privatnosti u Srbiji,  Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Građani Srbije svakodnevno se suočavaju sa nezakonitom obradom ličnih podataka, do čega dolazi iz neznanja, nepažnje, a u nekim slučajevima i zloupotrebe. Sa ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti, Partneri Srbija i Mreža CHRIS sproveli su istraživanje o primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi.
Analiziran je rad više od 50 subjekata u ovoj oblasti. Istraživači su na konkretnim primerima ispitali da li ministarstva, sudovi, jedinice lokalne samouprave, zdravstvene ustanove, obrazovne institucije, javna preduzeća i druge javne institucije, političke partije i privatni subjekti postupaju u skladu sa odredbama Zakona, da li poštuju odluke Poverenika, te da li na adekvatan način obrađuju lične podatke građana

Istraživanje su ispred Partnera za demokratske promene Srbija predstavili Blažo Nedić i Uroš Mišljenović,  dok su ispred Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS) govorili  Dragan Đođević i Milan Krstev. Skupu su prisustvovali predstavnici Javno komunalnih preduzeća iz Niša, predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, Zaštitnica građana, Zaštitnici pacijenata, predstavnici privrednih subjekata i dr.

U uvodnom delu pristunima se obratio Dragan Đorđević, koordinator  Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i govorio o vremenskom periodu realizacije projekta, metodologiji istraživanja i o značajnosti organizovanja ovakvih događaja. Takođe, najavio je i ukratko predstavio ostale govornike. Blažo Nedić, direktor kancelarije Partneri za demokratske promene Srbija, govorio je o značajnosti sprovedenog projekta i o trenutnom stanju primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane pravnih subjekata u Srbiji. Milan Krstev, koordinator pravnika Mreže CHRIS govorio je o realizaciji projekta, kojim rukovaocima podataka je istraživački tim slao Zahteve za ostvarivanje prava u vezi sa obradom podataka o ličnosti i Zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, kako su rukovaoci odgovarali na Zahteve, kako je Poverenik postupao u slučajevima slanja žalbi za pojedine rukovaoce i o postupanju rukovaoca po rešenju Poverenika. Uroš Mišljenović ispred Pratnera za demokratske promene Srbija pristunima je izložio četiri studije slučaja: Evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova o legitimisanim licima, Evidencije sportskih klubova o vlasnicima ulaznica za sportske događaje, Analiza postupanja političkih partija u ovoj oblast i Najavljeno uspostavljanje centralizovane baze podataka o pacijentima. Ovom prilikom prisutnima je predstavljena publikacija Zaštita privatnosti u Srbiji, Analiza primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
Na kraju događaja predstavnici institucija imali su prilike da učestvuju u diskusiji i postavljaju pitanja koja su se odnosila na privatnost i oblast zaštite podataka o ličnosti.

Nakon predstavljanja istraživanja predstavnici Partnera za demokratske promene Srbija i Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS, zajedno sa volonterima, na platou ispred Kalče, sproveli su uličnu akciju podele letaka. Ovom prilikom građani su putem štampanog materijala i usmeno kroz razgovor, bili informisani o tome koja su njihova prava kada je u pitanju oblast zaštite podataka o ličnosti. Akcija podele štampanog materijala održana je takođe i drugog dana, kada su građani imali prilike da učestvuju u anonimnom ispitivanju stavova koja se odnose na privatnost.

Ovo istraživanje sproverdeno je u okviru projekta za promociju i unapređenje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji  i USAID program za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

Narodne novine – Od evidencije do krađe identiteta