Filmski festival Slobodna Zona obeležava svoju desetu godišnjicu rada još jednim festivalom za sve sladokusce angažovanog, dokumentarnog i igranog filma. Jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival Slobodna zona u Nišu biće svečano otvoren u petak,  7. novembra u 20h, bioskopu Vilin grad, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji, reditelja Ijana Forsajta i Džejn Polarda.

Tim Slobodne zone u saradnji sa Odborom za ljudska prava Niš i Niškim kulturnim centrom  za  deseto jubilarno izdanje pripremio je ukupno 11 filmova.

_________________________________

petak, 7. novembar, 20h, bioskop Vilin grad

Film koji će svečano otvoriti festival,  20.000 dana na Zemlji  pruža iznenađujuće iskren uvid u umetnički proces, bavi se pitanjem šta nas čini onim što jesmo i slavi moć transformacije koju nam kreativnost nudi. Film prati 24 sata u životu internacionalne zvedze, muzičara, pevača, kompozitora, pisca i scenariste Nika Kejva. Ovaj dokumentarni film reditelja Ljan Forsajta i Džejn Polarda snimljen je u Velikoj Britaniji.

_________________________________

subota, 8. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Dokumentarni film So zemlje, reditelja Vim Vendersa i Džulijana Salgadoa snimljen u Francuskoj, govori o fotografu koji je poslednjih 40 godina proputovao svet i bio svedok nekih od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji: rat u Ruandi, glad u Sudanu i raspad ex Jugoslavije.

21h

Dokumentarac Ljubavna odiseja, rediteljke Tatjane Božić je borbena, emotivna, ali i beskrajno duhovita priča sa kojom  je lako poisovetiti se, o potrazi za svetim gralom ljubavi.

_________________________________

nedelja, 9. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Igrani film Motivacija:nula  reditelja Tajla Lavije, snimljen je u Izraelu. Farsični portret svakodnevnog života ženske jedinice izraelske vojske dovodi rodne razlike do šarmantnih ekstrema.

21h

Dokumentarni film reditelja Aleks Gibnia, Potraga za Felom je  priča o Feli Kutiju, tvorcu Afrobita i uticaju koji je pomogao promene u Nigeriji i promovisao panafričku politiku širom sveta.

_________________________________

ponedeljak, 10. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Dolazimo kao prijatelji, dokumentarni film reditelja Hubert Saupera predstvlja pravi priručnik koji dokazuje da je kolonijalizam u Africi preuzeo novi i još opasniji oblik.

21h

Igrani film Omar, reditelja Hani Abu-Asad, snimljen je u Palestini. Omar koji je uhapšen zbog ubistva izraelskog vojnika, pristaje da bude doušnik. Kome može da veruje na obe sukobljene strane?

_________________________________

utorak, 11. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Ne ostavljaj me, dokumentarac reditelja Sabin Lub Bakera i Nils van Koevordena  govori o Flamancu i Valoncu koje spaja samoća, fantastičan smisao za humor i žeđ za alkoholom.

21h

Timbuktu je igrani film reditelja Abderahmana Sisako. Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal.

_________________________________

sreda, 12. novembar, 19h, Niški kulturni centar

Igrani film reditelja Rani Masala pod nazivom Žirafada, sniman je u Francuskoj, Palestini i Italiji. Rita, ženka žirafe, neće preživeti  ako joj veterinar ne nađe  novog partnera. Jedini zoo vrt koji možda ima odgovarajuću žirafu nalazi se u Tel Avivu.

21h

Pleme, igrani film reditelja Miroslava Slabošpitskija koji je snimljen u Ukrajini, govori o gluvonemom tinejdžeru koji odlazi u specijalizovani internat gde kako bi preživeo, postaje deo surove bande.

_________________________________

Raspored i satnicu projekcija svih filmova desete Slobodne zone u Nišu, moći ćete da pogledate putem sledećeg linka.

Flajer SZ Niš 2014

Karte za svečano otvaranje u bioskopu Vilin grad prodavaće se po ceni od 260 dinara od 27. oktobra, a za projekcije svih ostalih filmova koje će se odvijati u Niškom kulturnom centru prodavaće se po ceni od 100 din. od 29.oktobra. Kao posebno iznenađenje za sve svoje posetioce, Zona organizuje nagradni konkurs u kome će kroz igru svojim vernim fanovima dodeliti karte za 11 ovogodišnjih filmskih projekcija. Sve što vam je potrebno je fotoaparat ili telefon, Facebook nalog i malo vremena. Više informacijao nagradnoj igri moći ćete da dobijete klikom na sledeći link.Nagradna igra: Fotkaj za jubilej

Medijski sponozri Slobodne zone 2014 u Nišu su: Media centar, Južne vesti, City radio, NTV i Zona plus.