Tim Slobodne zone u Nišu odlučio je da svojoj vernoj publici pokloni još dve dodatne projekcije najgledanijih i najtraženijih filmova u okviru 10. jubilarnog izdanja Slobodne zone u Nišu. Zbog velikog interesovanja publike za projekcije pojedinih filmova na kojima se tražila karta više, zakazana je repriza dva najgledanija filma.

U četvrtak, 13. novembra, u maloj sali Niškog kultunog centra imaćete prilike da odgledate projekcije dva dokumentarnog filma: So zemlje i 20 000 dana na Zemlji.

19h – So zemlje  (2014/ Francuska, 109’)

Režija: Vim Venders, Džulijano  Salgado

Poslednjih 40 godina, fotograf Sebastiao Salgado putovao je kontinentima, prateći korake večno menjajućeg čovečanstva. Svedočio je nekim od najznačajnijih događaja skorije istorije; međunarodnim sukobima, izgladnjivanjima i proterivanjima. Sada se upušta u otkrivanje prastarih predela, divlje flore i faune, i grandioznih pejzaža u sklopu ogromnog fotografskog projekta koji odaje počast lepoti planete. Život i delo Sebastiaoa Salgada su nam obelodanjeni od strane njegovog sina, Džulijana, koji je njegov saputnik, i Vima Vendersa, kao kolege fotografa.

21h – 20 000 dana na Zemlji (2014/ VelikaBritanija, 95’)

Režija: Ian Forsajt, Džejn Polard

Film 20.000 dana na Zemlji pruža iznenadjujuće iskren uvid u umetnički proces, bavi se pitanjem šta nas čini onim što jesmo i slavi moć transformacije koju nam kreativnost nudi. Kolege muzičari Bliksa Bargeld i Kajli Minog prisećaju se zajedničke saradnje, a Nik Kejv nam, istovremeno i kao pisac i kao narator, otkriva svoj pogled na svet, život i način na koji stvara. Film je dobio naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama gde je sabirao koliko dana je već živ.

Karte za dodatne projekcije filmova prodavaće se u prostorijama Niškog kulturnog centra po ceni od 100,00 din. za svaki film.