U sredu 12. novembra, u sali Niškog kulturnog centra održane su projekcije dva igrana filma  kojima je zatvoren 10. jubilarni filmski festival Slobodna zona u Nišu.  Na početku večeri,  gledaocima su se obratili Dragan Đorđević ispred Odbora za ljudska prava Niš i Dejan Dabić ispred Niškog kulturnog centra. U popunjenoj sali NKC-a, Dejan Dabić obratio se publici govoreći o filmovima koji slede dok je Dragan Đorđević  svojim obraćanjem zatvorio festival. Zahvalio se publici na ukazanom poverenju i najavio aktivnosti u budućem periodu a koje se odnose na Slobodnu zonu.

Zadnje večeri 10. jubilarnog filmskog festivala Slobodna zona, gledaoci su imali prilike da odgledaju igrani film reditelja Rani Masala pod nazivom Žirafada kao i igrani film Pleme, reditelja Miroslava Slabošpitski.

Nakon obraćanja govornika, od 19h počeo je film Žirafada, koji je snimljen u Francusokoj, Palestini i Italiji. Jasin je veterinar jedinog preostalog zoološkog vrta na palestinskoj Zapadnoj obali. On živi sam, sa svojim desetogodišnjim sinom Zijadom. Dečak je razvio posebnu vezu sa dve žirafe u zoološkom vrtu. Izgeda da je on jedini sa kime one mogu da komuniciraju. Posle bombardovanja tog regiona, muška žirafa umire. Rita, ženka žirafe, neće preživeti ako joj veterinar ne nađe novog partnera. Jedini zoo vrt koji možda ima odgovarajuću žirafu nalazi se u Tel Avivu.

Drugi deo večeri bio je rezervisan za film Pleme. Od 20h gledaoci su imali prilike da odgledaju igrani film u kome gluvonemi tinejdžer odlazi u specijalizovani internat gde, kako bi preživeo, postaje deo Plemena, okrutne organizacije koju vode ostali učenici. Njegova ljubav prema jednoj od konkubina grupe će ga protiv njegove volje odvesti u kršenje nepisanih pravila unutar hijerarhije Plemena.

Ovaj 10. filmski festival završen je i najavom o reprizi dva najtraženija i najgledanija filma na ovom festivalu. Zbog velikog interesovanja i potražnje karata, ponovne projekcije filma 20 000 dana na Zemlji i So zemlje zakazane su za naredni dan.