Odbor za ljudska prava, kancelarija Mreže CHRIS u Bujanovcu organizovao je 22. i 23. novembra u hotelu Rozafa u Bujanovcu Konferenciju „Integracija Albanaca na jugu Srbije u svetlu (ne)implementacije Vladinih sporazuma vezanih za jug Srbije“.

Konferenciji je pisustvovalo preko 150 predstavnika republičkih organa, ambasada i diplomatskih kancelarija, zvaničnika okružnih i lokalnih institucija iz opština Bujanovac, Preševo i Medvedja,  kao i predstavnika organizacija civilnog drustva i medija.

Na konferencije su govorili i Philippe Guex, Ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori, Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedja, kao i Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, Shqiprim Arifi, predsednik opštine Preševo, narodni poslanici Nenad Mitrović (SNS) i Fatmir Hasani (PDD) i predstavnik Nacionalnog Saveta Albanaca Ragmi Mustafi.

Na Konferenciji su prezentovani rezultati projekta, preporuke nastale na održanih sedam javnih debata na teme bezbednost, obrazovanje, kultura i informisanje, zdravstvo i socijalna pitanja, pravo na zvaničnu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizacija u pravosudju, ekonomija i regionalni razvoj. Diksusije su pokazale važnost nastavka dijaloga izmedju predstavnika Vlade Republike Srbije i lokalnih predstavnika Albanca oko nastavka implementacije dogovorenih sporazuma za Jug Srbije. Drugog dana Konferencije učesnici su u okviru sedam panel grupa obradili  preporuke i probleme  iz oblasti  bezbednosti, pravosudja, kulture, informisanja, obrazovanja, upotrebe pisma i jezika manjina i nacionalnih simbola kao i ekonomije. Dokumenta nastala na ovim panel grupama biće poslata nadležnim institucijama i ministarstvima kao i medjunarodnim organizacijama.

Konferencija je realizovana kao poslednja aktivnost u okviru projekta „Jačanje stabilnosti na jugu Srbije kroz integraciju albanske nacionalne manjine“. U okviru projekta održano je sedam javnih rasprava, sedam uličnih akcija, uradjeno je istraživanje koje se odnosi na stepen implementacije tri  dokumenta Vlade Republike Srbije koji se odnose na jug Srbije (Plan i program za mirno rešavanje krize na jugu Srbije, tzv. Čovićev plan 2001., Sporazum o rekonstrukciji Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za jug Srbije, 2009. i Plan sedam tačaka iz 2013.) kao i analiza koja precizno utvrdjuje stepen integracije albanske nacionalne manjine u državne institucije. Konferencija je realizovana kao poslednja aktivnost u okviru projekta „Jačanje stabilnosti na jugu Srbije kroz integraciju albanske nacionalne manjine“.

Projekat je trajao godinu dana i podržan je od strane Ministarstva inostranih poslova Švajcarske

Prezentacija_Konferencija Bujanovac