U organizaciji Odbora za ljudska prava i Niškog kulturnog centra, filmski festival Slobodna zona u Nišu održaće se 10. i 11. juna u Niškom kulturnom centru.

Druge večeri festivala, u sredu 11. juna od 19h biće održana projekcija dokumentarnog filma Duh 45-te, režisera Ken Louč-a, u trajanju od 94 minuta, koji je snimjen u Velikoj Britaniji, 2013. godine.

Godina 1945. je bila ključna u britanskoj istoriji. Jedinstvo koje je vodilo Britaniju kroz rat, zajedno sa gorkim uspomenama na međuratne godine, dovodi do vizije boljeg društva. Većina se nadala da će taj Duh vremena biti čuvar britanskog naroda. Reditelj Ken Louč je koristio snimke britanskih regionalnih i nacionalnih arhiva, uključujući zvučne zapise i savremene intervjue, da bi stvorio bogat društveni i politički narativ. Ovaj film teži da rasvetli i proslavi period jedinstvenog duha zajedništva u Velikoj Britaniji koji, uprkos udarcima koje trpi dugi niz godina, još uvek može biti revitalizovan.

O reditelju
Ken Louč je jedan od najznačajnijih britanskih režisera. Rođen je 1936. godine, a karijeru je započeo na televiziji tokom 60-ih godina prošlog veka, režirajući epizode britanske policijske drame Z-Automobili, a zatim i televizijsku dramu Keti, vrati se kući (1966) kojom je na neki način bio revolucionaran, jer se uhvatio u koštac sa percepcijom beskućništva i nezaposlenosti. Nakon toga se posvetio pravljenju filmova, a među njegovim prvim filmovima bili su Sirota krava (1967) i Kes (1970). Često ga opisuju kao politički angažovanog režisera. Njegov film Zemlja i sloboda (1995) je o britanskom komunisti koji se bori na strani republikanaca u španskom građanskom ratu. Film Vetar koji njiše ječam (2006) prvenstveno tematizuje Irski rat za nezavisnost, ali i Irski građanski rat.
Njegovo filmsko stvaralaštvo je pre svega realistično; ono teži da da glas običnim ljudima i njihovoj svakodnevici.

Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Šefildu, 2013.
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2013.

Reč kritike
„Nostalgični omaž rađanju dobrotvorne države i duh Beveridža salutira našem dobu sirovosti.“, Piter BredšoGardijan

Ovom prilikom tim Slobodne zone u Nišu odlučio je da pomogne ugroženim porodicama u poplavljenim područjima. Ulaznica  za projekcije filmova biće potvrda o poslatoj SMS poruci na broj 1003! Cena poruke je 100 dinara.

Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti i Nagradu za publiku! Nagrade se dodeljuju autorima ili autorkama najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programaTurneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org
Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine!

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!