Filmski festival Slobodna zona započinje devetu po redu Turneju na kojoj će posetititi preko 40 gradova Srbije. Posetioci projekcija će tokom aprila, maja i juna imati priliku da vide izbor od 7 filmova koje je beogradska publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je u novembru 2013. godine posetilo više od 17 000 gledalaca.

U više od 40 gradova Srbije na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox  indijskog reditelja Riteša Batre, Perveznjakov vodič kroz ideologiju  rediteljke Sofi Fajns, film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča, Duh 45-te, zatim film belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena, dokumentarni film  Gangster te voli  Nebojše Slijepčevića, Časovi harmonijekazahstanskog reditelja Emila Baigazina i film Sutra reditelja  Andreja Grijaceva, bivšeg ruskog reprezentativca u umetničkom klizanju.

Prva stanica na turneji Slobodne zone je  Leskovac, a odmah iza njega slede: Kragujevac, Zrenjanin, Lazarevac, Kruševac, Novi Sad, Gornji Milanovac, Darosava, Bečej, Dimitrovgrad, Požega, Užice, Vranje, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Bajina Bašta, Vršac, Prijepolje, Subotica, Inđija, Sombor, Čačak,Pančevo, Šabac, Kanjiža, Bujanovac, Smederevo, Aranđelovac, Loznica, Novi Pazar, Ruma, Obrenovac, Bačka Palanka, Paraćin, Negotin, Ivanjica, Mokrin, Bor, Preševo, Sremska Mitrovica, Niš, Odžaci, Mionica, Novi Bečej i Prokuplje.

U organizaciji Odbora za ljudska prava i Niškog kulturnog centra, filmski festival Slobodna zona u Nišu biće održan 10. i 11. juna u Niškom kulturnom centru. 

Utorak, 10. jun 2014.
19h – Projekcija igranog filma Prekinuti krug, režisera Feliks Van Groningen-a, u trajanju od 111 minuta, snimljen u Belgiji 2013. godine.
Glavni junaci ove filmske melodrame su totalno dva različita sveta. Didije je istovremeno okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike.

21h – Projekcija dokumentarnog fima Gangster te voli, režisera Nebojše Slijepčevića, u trajanju od 75 minuta, snimljen u Hrvatskoj 2013. godine. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske.

Sreda, 11. jun
19h – Projekcija dokumentarnog filma Duh 45-te, režisera Ken Louč-a, u trajanju od 94 minuta, snimjen u Velikoj Britaniji 2013. godine.
Ovaj film u ekonomski kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.

Ovom prilikom tim Slobodne zone u Nišu odlučio je da pomogne ugroženim porodicama u poplavljenim područjima. Ulaznica  za projekcije filmova biće potvrda o poslatoj SMS poruci na broj 1003! Cena poruke je 100 dinara, a novac će biti usmeren na račun Vlade Srbije.

Slobodna zona će u saradnji sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata dodeliti i Nagradu za publiku! Nagrade se dodeljuju autorima ili autorkama najbolje kritike/recenzije/kratkog eseja o jednom od filmova sa programa Turneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org
Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine!

Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!