Ann-Marie Böstrom, direktorka kancelarije Švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu, završila je ovih dana svoju dugogodišnju misiju u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u republikama bivše Jugoslavije, u okviru koje je, između ostalog, veoma pomogla brojnim nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama na ovom prostoru. Na oproštajni skup u beogradskom Centru za Kulturnu Dekontaminaciju u četvrtak uveče došli su mnogi prijatelji iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se oproste sa svojom prijateljicom aktivistkinjom i zahvale za sve što je učinila za civilni sektor i pomoć u svrgavanju diktatorskog režima u Srbiji.

Uz zvuke “Nizamskog rastanka” s violine Ismeta Jašarevića, oproštaju s Ann-Marie Böstrom poseban pečat dao je orkestar švedskih trubača pod vođstvom Jerana Kristijansona, koji će narednih dana učestvovati na saboru u Guči.

Na fotografiji koju objavljujemo, Ann-Marie Böstrom zahvaljuje na lepim rečima. Levo su njeni naslednici u Beogradu, Nataša Jevtić Esbjerson sa suprugom Erikom. Ann-Marie Böstrom obeležila je dugogodišnju borbu protiv autoritativne vlasti i na jugu Srbije – podrškom projekata u oblasti izdavaštva, iza čega je stajala njena organizacija, podrškom različitih građanskih inicijativa, edukacije, solidarnošću i rečima ohrabrenja u vreme kada je to bilo najpotrebnije. Ann-Marie nam je ulivala samopouzdanje i uveravala da smo na pravom putu. Nikad, valjda, nije dovoljno mislila o sebi, o njenim zdravstvenim problemima saznavali smo tek na momente, a onda bismo pomislili da je i  naša Ann-Marie živ čovek. Ann-Marie odlazi iz Srbije, uvereni smo na kratko; prosto, ne verujemo da ona može da nas ostavi na duže vreme. Pa, nedostajaćemo joj mi iz nevladinog sektora, koji smo tako često znali da je izvedemo iz takta, servirajući joj sve naše probleme i izgovore. Kao direktor beogradske Kancelarije SHC-a za Balkan, gospođa Böstrom svesrdno je pomagala rad Mreže Odbora CHRIS – Odbori za ljudska prava u Srbiji.