“Leskovac je prvi po brutalnosti kršenja ljudskih prava, a odmah iza njega je Vranje”, rekao je Dušan Prvulović, koordinator CHRIS Mreže, i dodao da je upravo zbog toga, redovni polugodišnji sastanak i sazvan u Leskovcu.

Po poslednjim podacima, koji su izneti na ovom sastanku najviše kršenja ljudskih prava upravo je na području koje svojim aktivnostima pokriva Odbor za ljudska prava iz Leskovca. “Najveći broj slučajeva je iz malih mesta – Lebana, Surdulice, Vladičinog Hana i u najviše njih učestvuju pripadnici policije. Samo u avgustu zabeleženo je šest slučajeva policijske torture”, kazao je predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić. Predstavnici CHRIS Mreže najavili su da neće sedeti skrštenih ruku i posmatrati takva dešavanja, već će pokrenuti konkretne akcije u zaštiti ljudskih prava. Pored Mreže pravne pomoći koja funkcioniše paralelno sa CHRIS Mrežom, najavljeno je i angažovanje advokata koji će braniti oštećene. Po podacima koji su izneti na sastanku, u proteklih šest meseci, zvanično je zabeležen 741 slučaj kršenja ljudskih prava. “Broj ugroženih ljudi je mnogo veći, jer mi i grupna kršenja prava posmatramo kao jedan slučaj”, kaže Prvulović, navodeći kao primer slučaj navijača Zdravlja iz Leskovca, koji su bili maltretirani posle utakmice Zdravlje – FMP Železnik u Beogradu.  CHRIS Mreža osnovana je pre tri godine i radi uz podršku Švedskog Helsinškog odbora za ljudska prava. Redovni polugodišnji sastanak predstavnika Mreže odbora za ljudska prava Srbije – CHRIS, održan je u Leskovcu u utorak 02. septembra. Učesnici sastanka razmatrali su stanje ljudskih prava na području koje pokrivaju odbori za ljudska prava iz Leskovca, Vranja, Negotina i Niša i Građanskog foruma iz Novog Pazara.

Po planu i programu rada, predstavnici CHRIS-a posetili su i leskovački Resurs centar gde im je direktorka Tamara Gojković predstavila rad i projekte centra, a nakon toga su obišli i Staff radio. Urednik radija ih je upoznao sa načinom funkcionisanja radija i prethodnim dostignućima.