Po četvrti put za redom, Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS je setom programskih aktivnosti obeležila i ove godine 10. decembar –Međunarodni dan ljudskih prava.

U niškom Medija Centru najavljena je ovogodišnja kampanja koja se sastoji iz tri dela. U prvom delu je predstavljena kampanja “Ljudska prava svima” ciji je koordinator Dragan Djordjevic (promovisana je i knjiga “Ključevi“ Vojkana Ristića, novinara iz Vranja), dodeljena je “ Povelja zahvalnosti Mreže CHRIS“  i najavljena akcija Knjiga za zatvor“.
Govoreći o dosadašnjem radu Mreže CHRIS, jedan od koordinatora Dušan Prvulović je istakao da se ljudska prava u našoj zemlji i dalje ne poštuju onako kako se to čini u drugim demokratskim zemljama, mada situacija nije ni u približnoj meri ista kao pre 5. oktobra 2000. godine, kada su se ona drastično kršila. “Ljudska prava se ili poštuju ili ne poštuju, zlostavljanje postoji ili ne, i ne može se reći da se nešto malo krši a malo poštuje” istakao je na konferenciji za novinare Dušan Prvulović. Broj slučajeva kršenja ljudskih prava smanjen je u odnosu na prošlu godinu, ali po rečima Dušana Prvulovića, koordinatora Mreže, ne u dovoljnoj meri.

Biljana Kovačević – Vučo, predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava iz Beograda, istakla je da ljudi u Srbiji do skora nisu bili svesni osnovnih ljudskih prava, da sada znaju kada su ugroženi, ali da i dalje ne znaju kako da ta svoja prava realizuju. Sada pritužbe najčešće dolaze na račun nepoštovanja socijalno – ekonomskih prava u Srbiji, što je, naravno, jako bitno, ali što u ovoj predizbornoj kampanji dovodi do jačanja onih stranaka koje su najdrastičnije ugrožavale ljudska prva u Srbiji. Tako da represija i kršenja ljudskih prava, kakvih je bilo pre 5.oktobra, od strane sadašnjih vlasti danas ne postoje, što je za zemlje bivših totalitarnih režima važan napredak. Međutim, kod nas, pravnozakonska tortura još uvek postoji, jer još nisu izgrađene pravne institucije i nije dovoljno izgrađeno nezavisno sudstvo, i to je ono na čemu ćemo mi dalje insistirati – rekla je Biljana Kovačević  Vučo. Ona se takođe osvrnula i na stanje u društvu – moralni aspekt masovnog prisustva haških optuženika na poslaničkim listama, što takođe ukazuje na propuste pravnih regulativa u našoj zemlji.

Mreža CHRIS je najavila i realizaciju akcije pod nazivom “Knjiga za zatvor“, u okviru kampanje“Ljudska prava svima“, koju će koordinirati kancelarija Mreže CHRIS u Vranju.