U Medija Centru Nis u okviru realizacije kampanje “Ljudska prava svima“, održana je promocija knjige “Ključevi” novinara Vojkana Ristića u izdanju Mreže Odbora CHRIS.

Dopisnik Agencije Beta, Radija “Dojče Welle” i urednik Agencije Vranje Press, Vojkan Ristić, u knjizi “Ključevi“, čiji je podnaslov – ratni zatvorski zapisi, opisuje trideset dana boravka u Okružnom zatvoru u Vranju u vreme NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. Ovo je autentična ispovest o vremenu kada je Ristić bio jedini dnevno aktivni dopisnik listova “Danas” i “Glas javnosti” koji je osuđen na kaznu zatvora zbog neadekvatnog mesta prebivališta, koje nije prijavio, a u čijem je slučaju primenjena Uredba tadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Ovaj novinar opisuje četiri preživljena bombardovanja u vranjskom zatvoru, gde se našao sa Srbima, Romima i Albancima. Ovo je iskrena ispovest novinara koji je tajno vodio zabeleške o svojim zatvorskim danima. Autor opisuje svoje zatvorske dane tokom NATO bombardovanja Jugoslavije. Ristić je tu dospeo, jer se u pomenuto vreme nije nalazio na prijavljenoj adresi, što je tada bilo kažnjivo po uredbi predsednika. Recenzent knjige je advokat Srđan Radovanović, pravni zastupnik Media Centra iz Beograda. U ime izdavača Mreže Odbora CHRIS ovu knjigu je potpisao kooordinator Dušan Prvulović, a urednik je književnik Radoslav Zlatanović.

Knjiga je štampana u tiražu od 1.000 primeraka. Grafički dizajn knjige uradio je Miodrag Dejanović iz agencije “Trag”, dok je knjigu štampao grafički tim NIP “Vranjske”. Lokalni mediji na jugu Srbije već su pokazali veliko interesovanje za jednu ovakvu knjigu, koja po rečima recenzenta Srđana Radovanovića predstavlja “prvi otisak ljudske nesreće u sveopštem haosu diktature Slobodana Miloševića i opšte ugroženosti ljudskih prava”. Sve dodatne informacije o knjizi “Ključevi” mogu se dobiti na e-mail adresi avpvr@ptt.yu.

Inače, o knjizi “Ključevi“, novinara iz Vranja Vojkana Ristića, govorio je recezent knjige Srđan Radovanović, ističući da su to ratni, zatvorski zapisi novinara zatočenog i zlostavljanog u vreme režima Slobodana Miloševića, kome su bila uskraćena sva prava, pa čak i pravo na čitanje i pisanje. Knjiga je antiratna, antirepresijska, čak i antisudska i preporučuje se svima.