Akcija je sprovedena u okviru kampanje za obeležavanje 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja “Ljudska prava svima” je počela 10. decembra 2003. godine u Medija centru u Nišu i završena je 31. januara 2004. godine sa Odborima za ljudska prava iz Niša, Vranja i Novog Pazara (Mreža CHRIS) i pet Resurs centara u Srbiji (Leskovac, Bor, Negotin, Niš i Novi Pazar).

Negotin, 09. februar 2004.
U ponedeljak, 09. februara 2004. godine, u 10:00 časova, aktivisti Odbora za ljudska prava Negotin i Resurs centra Negotin predali su prikupljene knjige (iz Bora i Negotina) pritvorenim i osuđenim licima u Okružnom zatvoru u Negotinu.
Na konferenciji i koktelu za novinare, o akciji “Knjiga za zatvor”, sprovedenoj u okviru kampanje “Ljudska prava svima” povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, govorili su Sanja Mrkobrad, direktorka Resurs centra Negotin i Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.
Novinarima je podeljen primerak knjige “Ključevi”, autora Vojkana Ristića, a u izdanju Mreže CHRIS i godišnji izveštaji Odbora za ljudska prava Negotin i Kancelarije pravne pomoći.
Bor, 10. februar 2004.
Danas u 12 časova u Resurs centru Bor održana je konferencija za novinare, a povodom završetka akcije “Knjiga za zatvor”. Na konferenciji su bili prisutni novinari lokalne TV i radio stanice. Na konferenciji je rečeno da su u ponedeljak, 09. februara 2004. godine, u 10 časova, aktivisti Resurs centra Negotin i Odbora za ljudska prava Negotin predali knjige prikupljene tokom akcije koja je sprovedena u Boru i Negotinu. Prosleđeno im je i obaveštenje da je broj prikupljenih knjiga u ova dva grada iznosio 241 i da su one predate pritvorenim i osuđenim licima u Okružnom zatvoru u Negotinu. Takođe svi prisutni predstavnici medija, dobili su po jedan primerak knjige “Ključevi”, autora Vojkana Ristića, a u izdanju Mreže CHRIS.


Novi Pazar, 10. februar 2004.

Održana je konferencija za novinare gde je Resurs Centar Sandžak upoznao javnost o toku akcije prikupljanja knjiga i pozvao javnost da uzme veće učešće u akciji.
Mediji koji su bili uključeni u praćenje ove akcije su: “Regionalna televizija – RTV”, „Televizija Jedinstvo“ i „Radio 100+“. Svoje priloge su objavljivali u programima istog dana kada su održane konferencije za novinare.

Vranje, 13. februar 2004

U okviru akcije  “Knjiga za zatvor” nevladina organizacija Odbor za prava čoveka Vranje poklonila je 500 knjiga biblioteci Okružnog zatvora u Vranju. “Akcija je organizovana u Vranju, Nišu, Boru, Negotinu, Leskovcu i Novom Pazaru, a počela je 10. decembra, na Dan ljudskih prava”, rekla je predsednica te NVO Suzana Antić Ristić prilikom uručivanja poklona, i dodala da je bibliotekama okružnih zatvora predato ukupno 1.500 knjiga. Reč je o knjigama na srpskom, albanskom i romskom jeziku, jer u zatvoru u Vranju kazne izdržavaju pripadnici svih nacionalnih zajednica sa juga Srbije.
Na konferenciji za novinare povodom završetka akcije “Knjige za zatvor”, koordinator NVO “Odbora za prava čoveka” Suzana Antić Ristić saopštila je novinarima da je prikupljno oko 500 knjiga. Koordinator NVO “Odbora za prava čoveka” podsetila je na član 10. Uneverzalne povelje o ljudskim pravima u kome stoji da “prema svakom čoveku koji je lišen slobode treba postupati čovečno i uz poštovanje poštovanje ljudske ličnosti”. Predsednik NVO Odbor za prava čoveka zahvalila se gradjanima, predstavnicima lokalnih institucija i samouprave koji su uzelu učešće u ovoj akciji. Konferenciji za novinare u Okružnom zatvoru prisustvovao je i šef Kancelarije CHF-a, Džozef Baklini. Biblioteka zatvora u Vranju do pokretanja ove akcije imala je u svom fondu samo sedamdeset knjiga. Upravnik vranjskog zatvora Dejan Kostić rekao je da je zatvorska biblioteka imala sedamdesetak knjiga i da će ovaj poklon kvalitetno upotpuniti slobodno vreme zatvorenika. “Od 16. do 24. februara u organizaciji OEBS i MUP Srbije u Okružnom zatvoru u Vranju biće organizovana obuka za zatvorske čuvare”, kaže Kostić. Reč je o obrazovanju zatvorskih čuvara sa akcentom na ljudska prava kao i međunardone standarde ponašaja u zatvorima. Pored toga, svake nedelje će u zatvorsku biblioteku besplatno stizati po tri primerka privatnog nedeljnika “Novine vranjske” i opštinkog glasila “Slobodna reč”.

Niš,13.februar2004.

Akcija “Knjiga za zatvor” započela je press konferencijama u svim pomenutim gradovima i trajala je do danas. Predstavnici Odbora za ljudska prava Niš i Resurs Centra Niš, 13.02.2004. godine, posetili su Kazneno popravni zavod u Nišu i tom prilikom uručili upravniku zavoda G-dinu Žarku Gajiću i zameniku upravnika zavoda G-dinu Zdravku S. Đorđeviću, prikupljene knjige iz našeg regiona. Donacije u vidu knjiga stizale su od biblioteka, Filozofskog fakulteta, Nevladinih organizacija iz Niša i Srbije, pojedinica… te je ovom prilikom prikupljeno 332 knjige koje su u krugu zavoda uručene zatvorenicima Milošević Zoranu i Stojanović Ivici. Uprava zatvora je izrazila veliku zahvalnost za donaciju, izražavajući nadu da će knjige pomoći bolju resocijalizaciju zatvorenika. Osim prikupljenih knjiga od građana i javnih institucija, doprinos akciji dali su i predstavnici Odbora za ljudska prava Niš i Resurs centra Niš, koji su u svoje ime i u ime mreže zavodu poklonili više primeraka knjige “Ključevi” Vojkana Ristića koji je proveo u zatvoru 30 dana  za vreme bombardovanja i koji u knjizi govori o životu u zatvoru ali sa one strane rešetaka. Akcija je završena u nadi da smo uspeli da oplemenimo i obogatimo zatvorske biblioteke i da potpomognemo resosijalizaciju i oplemenjavanje samih zatvorenika.

Leskovac, 17. februar 2004.

Akciju “Knjiga za zatvor” završio je Resurs Centar Leskovac predavši prikupljene knjige Zoranu Perišiću, upravniku okružnog zatvora u Leskovcu. Zahvaljujući akciji CHRIS i RC mreže i pomoći Gradske biblioteke “Radoje Domanović”, zatvorska biblioteka počeće da radi sa fondom od 330 knjiga. Leskovački okružni zatvor, pored novosadskog, najveći je u Srbiji.
U njemu se trenutno nalazi oko 300 zatvorenika na odsluženju kazne do godinu dana. Zahvaljujući akciji CHRIS i RC mreže i pomoći Gradske biblioteke “Radoje Domanović”, zatvorska biblioteka počeće da radi sa fondom od 330 knjiga.

Novi Pazar, 27. februar 2004.

Završena je akcija “Knjiga za zatvor” posetom Okružnom zatvoru u Novom Pazaru. Marina Veljković ispred Građanskog foruma i Enes Nikšić ispred Resurs centra Sandžak knjige prikupljene u akciji predali su Upravniku Okružnog zatvora u Novom Pazaru gospodinu Džemailu Dupljaku. Preko sto naslova novije literature bi trebalo da zauzme značajno mesto u biblioteci Okružnog zatvora koja nije imala kontinuitet postojanja već će, po rečima Upravnika zatvora, opet početi sa radom upravo prikupljenim knjigama i knjigama koje su se u malom broju zatekle u zatvorskim prostorijama.
Iako je akcija zvanično završena, obećali smo upravniku da će naše dve organizacije i dalje doprinositi povećanju broja knjiga zatvorske biblioteke, jer očekujemo još knjiga od pojedinaca i organizacija  koji su obećali učešće.