Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji-CHRIS, u dvodnevnoj poseti Negotinu obišla Okruzžni sud, Samostalnu televizu Negotin, Odbor za ljudska prava Negotin i Resurs centar Negotin gde je održana konferencija za novine.

Mrežu CHRIS, predstavljali su: Suzana Antić Ristić, predsednica Odbora za prava čoveka Vranje, Dragan Djordjević, predsednik Odbora za ljudska prava Niš, Alija Halilović, predsednik Građanskog foruma Novi Pazar i Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin i koordinator Mreže.

Prvog dana posete Mreža CHRIS je obišla Okružni sud u Negotinu. U jednoiposatnom razgovoru sa predsednicom Suda Jelkom Aranđelović i Slobodanom Fancikićem, zamenikom predsednika Suda (radi i kao istražni sudija Okružnog suda), predstavnici Mreže CHRIS su predstavili svoje aktivnosti, projekte i članice. Predsednica Suda je navela da i pored nedostatka sudija (nema dovoljan broj), ali radeći preko norme, nema zaostalih predmeta. Koeficijent ažurnosti Okružnog suda u Negotinu je 2, a tolerancija je do 5. Za prvih šest meseci ove godine u Okružni sud Negotin stiglo je 29 predmeta, u 17 slučaja je odlučeno bez žalbi, a u 12 nije odlučeno po žalbama. Na određeno vreme radi jedan sudija sa Kosova i Metohije (privremeno raseljeno lice); sudije Opštinskog suda u Negotinu nisu zainteresovane za prelazak u Okružni sud Negotin. Veliki broj sudija odlazi u advokate, ali nema zloupotrebe sa njihove strane na suđenjima. Kada je u pitanju jezik udovoljava se strankama (vlaško govorno područje, blizina rumunske i bugarske granice). Do sada nije bilo slučajeva da su se advokati pozivali na Međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Okružni sud ima dobre odnose sa resornim Ministarstvom. Po rečima predsednice Suda, zadovoljna je radom Opštinkih sudova u Kladovu i Majdanpeku, što nije slučaj sa Opštinskim sudom u Negotinu.

U prostorijama Odbora za ljudska prava Negotin, održan je redovni sastanak Mreže CHRIS. Bio je to poslednji sastanak Mreže u “starom” sastavu i time su završene sve pripreme za dalju saradnju sa novim članicama Mreže CHRIS. Sastanak je nastavljen sutradan kada se priključio i predstavnik Odbora za ljudska prava Valjevo.

Predstavnici Mreže CHRIS posetili su privatnu Samostalnu televiziju Negotin, i u razgovoru sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom Dejanom Grujićem, upoznali su se sa istorijatom najstarije privatne televizije u Srbiji i odgledali kratku prezentaciju njihovog dosadašnjeg rada. Poseta je nastavljena obilaskom radnog prostora i upoznavanjem sa programom i dosadašnjom dobrom saradnjom Samostalne televizije Negotin i Odbora za ljudska prava Negotin.

Za sam kraj, u prostorijama Resurs centra Negotin, održana je konferencija za novinare Mreže CHRIS i koktel povodom obeležavanja pet godina rada Odbora za ljudska prava Negotin