Mreža Odbora CHRIS podnela je krivičnu prijavu protiv direktora i vaspitača Doma za decu bez roditeljskog staranja u Vranju zbog nasilja nad maloletnom decom.

Mreža Odbora CHRIS čiji je član i nevladina organizacija Odbor za ljudska prava Vranje, podnela je 20.09.2004. godine krivičnu prijavu Opštinskom državnom tužilaštvu u Vranju, na osnovu člana 222 stav 1. Zakona o krivičnom postupku, protiv Nenada Stajića direktora Doma za nezbrinutu decu Olivera Verica Djordjević u Vranju, saopšteno je na konferenciji za novinare koju je u ponedeljak, 27.09.2004. organizovala kancelarija CHRIS Vranje.

Osim protiv direktora Nenada Stajića, krivična prijava je podneta i protiv i vaspitačice Dese Kostić koja je dežurala te noći, zbog sumnje da su odgovorni jer nisu sprečili “nasilje nad osmogodišnjom devojčicom”. Uporedo, kancelarija CHRIS Vranje je istražnom sudiji Opštinskog Suda u Vranju dostavila zahtev i medicinsku dokumentaciju radi istrage o krivičnoj odgovornosti Mustafe Gorana (19 godina) zbog sumnje da je i seksualno zlostavljao maloletnu I.P.

“Imamo nalaz lekara koji smo dostavili opštinskom tužilaštvu koji ukazuje na sumnju da je osmogodišnja devojčica pretučena i razdevičena, a sumnja se da je nasilje izvršio štićenik tog Doma Goran Mustafa”, rekao je advokat Mreže CHRIS Goran Stefanović. Osim ovih, lekari su konstantovali i sledeće povrede: krvni podlivi modro ljubičaste boje u predelu ispod i iznad leve mamile; u predelu levog ramena; u predelu leve lopatice i zadnje strane leve nadlaktice; u lumbalnom delu; u predelu i ispod leve lopatice; gornja polovina zadnje strane nadkolenice. Od gornje, prednje ilijačne spine (levo) prema umubilikusu ima trakasti, tačkasti podliv dužine 6 cm.

Prema njegovim rečima Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalni politiku – ministar Slobodan Lalović posle apela i slanja dokumentacije o zlostavljanju devojčice poslalo je “jedino dopis da to ministarstvo preduzima sve mere u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Koordinatorka kancelarije Mreže CHRIS u Vranju Suzana Antić Ristić rekla je da je prijava podneta jer “niko iz ministarstva nije želeo da preduzme nikakve mere duže od mesec dana, koliko je prošlo od zlostavljanja devojčice. Vladimir Ilić, zamenik ministra koji je zadužen za rad Domova za nezbrinutu decu, nije imao vremena ni za telefonski razgovor sa predstavnicima ove nevladine organizacije”.

Pravni savetnik Odbora za ljudska prava Vranje Miloš Purković rekao je da je “istraga koju su vodili pravnici iz te NVO pokazala da Opštinsko tužilaštvo u Vranju već dve godine raspolaže nalazima lekara o povredama nanetim jednoj drugoj šestogodisnjoj šićenici istog Doma za koje se sumnja da ih je naneo, osim šticenika i jedan od vaspitača u vranjskom Domu, ali da do danas nisu preduzete nikakve mere. Osumnjičeni vaspitač i pored podnete krivične prijave radi u Domu i danas”.

Osmogodišnja devojčica je 15. avgusta ove godine, u pratnji drugova iz Doma dovedena u bolnicu “gde su konstatovane lakše telesne povrede”, a sumnja se da ih je naneo štićenik Doma Goran Mustafa. Naknadni lekarski pregledi ustanovili su da postoji “osnovana sumnja da je devojčica razdevičena tupim predmetom”, o čemu je CHRIS Vranje – Odbor za ljudska prava Vranje lokalnom tužilaštvu priložio odgovarajuću dokumentaciju. Po recima I.P. pre nego što je pošla kod lekara, Goran Mustafa joj je naredio da ide da se istušira “kako bi sprala modrice sa tela”.

Maloletna I.P je sa još trojicom svoje braće koji imaju pet, sedam i deset godina, smeštena u Dom za decu bez roditeljskog staranja u Vranju 31. decembra 2003. godine, iz porodice koja živi u selu u opštini Crna Trava. Po prvoj izjavi devojčice, ona i njena braća su prvih dana boravka u Domu ali i kasnije, u više navrata dobijali batine od starijih štićenika Doma. Pri tome im je najoštrije prećeno da nikome ništa ne smeju da kažu, u suprotnom će imati još veće posledice.