U znak sećanja na 69 osoba koje su protestvovale protiv rasističke politke Aparthejda i zbog toga ubijene 21. marta 1960. godine u južnoafričkom gradu Šapervilu, Generalna skupština Saveta Evrope odlučila je da se 21. mart svake godine obeležava kao Međunarodni dan eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja 21. marta je JEDNAKOST!
Ovim sloganom se apeluje na nemogućnost svih ljudi da imaju jednak pristup informacijama, jednake mogućnosti i jednake šanse.

Nažalost, u Srbiji je rasna netrpeljivost zastupljena prema pripadnicima/cama drugih etničkih, verskih i marginalizovanih grupa, koje zbog određenih fizičkih ili kulturnih specifičnosti odstupaju od dominantnih društvenih obrazaca.

Ovom prilikom želimo da podsetimo na neke slučajeve koje je procesuirala Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji-CHRIS:

1. Negotin
– J.B je od kancelarije Mreže CHRIS u Negotinu tražila savet kako da postupi, nakon što je napustila muža i maloletnog sina od 7 godina, zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja od strane muža. Sina viđa posredstvom Centra za socijalni rad, a saznala je da je suprug podneo tužbu za razvod braka i boji se da će mu dete biti dodeljeno, jer je suprug ostao u stanu, dok ona stanuje privatno. Veliki uticaj na supruga vrše njegovi roditelji, koji je od početka ne trpe zato što je po nacionalnosti Vlahinja.
– Dana 18.03.2007. godine u dvorištu crkve u Negotinu, sveštenik se sagovornici i ekipi RTS-a obratio rečima: „Šta ćete vi gospođo, ovde?“… „Vi ste prvo trebali da se raspitate koga dovodite ovde, jer je ova žena u rumunskoj stranci i ona se zalaže i podržava rumunsku crkvu i ona nema prava da uđe ni u dvorište ove crkve“, – naredivši da se odmah „čiste“ odande.

2. Niš
– U Nišu je gradsko saobraćajno preduzeće „Niš Express“ na informativnom štampanom formatu za gradski saobraćaj, tačnije na mapi reda vožnje, imenovalo jednu od gradskih stanica „Cigani“. Mediji su odmah odreagovali, a predstavnici „Niš Express“-a su se javnosti i građanima izvinili i uklonili navedene mape.
– Na autobusima „Niš Expresa“ osvanule su nalepnice pravouganog oblika, na kojima je prikazana osoba muškog pola, crne rase u seksualnom odnosu sa osobom ženskog pola bele rase, a ispod slike je krupnim slovima pisalo: ”RASNO MEŠANJE JE GENOCID” – u potpisu ”COMBAT 18”. Od strane kancelarije Mreže CHRIS u Nišu je napisana krivična prijava protiv istih, jer su se iste nalepnice pojavile na objektima u užem centru grada.
– D.V. je učenik V razreda škole za decu sa posebnim potrebama „14. oktobar“. Po nacionalnosti je Rom. Razlog njegovog obraćanja kancelariji Mreže CHRIS u Nišu je činjenica da je bio žrtva brutalnog prebijanja na nacionalnoj osnovi. Toga dana, pošao je sa petogodišnjom sestrom do obližnjeg dragstora i prolazeći pored jednog dvorišta, začuo je reči: „Majku ti jebem cigansku, zašto me tako cinički gledaš, pobiću vas sve!“.

3. Valjevo
– Pretučen Rom u Koceljevi, koji je ušao u kafanu i bio napadnut od strane već prisutnih gostiju “neroma”, koji su ga nazivali pogrdnim imenima i psovali na nacionalnoj osnovi. Na kraju su ga pretukli. Iako je bio sa teritorije Valjeva, slučaj je ostao u nadležnosti Organa unutrašnjih poslova Šabac, jer se dogodio na njihovoj teritoriji. SUP Valjevo je zatražio i dobio izveštaj SUP-a Koceljevo povodom ovog slučaja. U izveštaju se navodi da su počinioci identifikovani i da će se protiv njih podneti odgovarajuće krivične prijave.

4. Vranje
– U jednom od procesuiranih slučajeva kancelarije Mreže CHRIS u Vranju u okviru Mreže CHRIS, na poslednjem održanom ročištu u ovom predmetu, pred Opštinskim sudom u Leskovcu, prilikom davanja završne reči od strane punomoćnika oštećenog i branioca okrivljenih, branilac okrivljenih, advokat iz Leskovca izjavio je da se postavlja pitanje verodostojnosti iskaza svedoka, jer su bili uglavnom romske nacionalnosti.

5. Novi Sad
– Diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti (romske) zabeležena je i novembra 2006. godine u frizerskom salonu u centru Novog Sada, kada je troje pripadnika romske nacionalnosti ušlo u salon da se ošiša. Radnica im je rekla da smesta izađu napolje, jer je vlasnik salona naredio da „ne smeju da šišaju Cigane“! Iako su sutradan ponovo posetili salon, nadajući se da će druga radnica biti u smeni, odgovor je bio isti. Radi se o povredi ravnopravnosti građana, tri pripadnika romske nacionalnosti u rodbinskim odnosima, koji su dobili otkaz zbog svoje nacionalne pripadnosti. Svo troje su bili zaposleni u istoj firmi.
– Slučaj maloletnog Roma, učenika trećeg razreda srednje Mašinske škole u Novom Sadu, je za vreme velikog odmora u školi desetak učenika primoralo da skine pantalone i donji veš da bi videli da li je obrezan. Roditelji su se obratili direktoru škole, koji im je savetovao da dete ispišu iz škole. Uplašeni roditelji su to i učinili, a iako im je odmah (indirektnim putem) ponuđeno da dođu na razgovor u kancelariju CHRIS-a u Novom Sadu oni su to odbili, plašeći se osvete „srpskih učenika“ i njihovih roditelja.

Prema informacijama kancelarija Mreže CHRIS, jedan od najčešćih vidova diskriminacije tokom 2006. godine predstavlja dikriminacija na osnovu rase i nacionalne pripadnosti, usmerena ka pripadnicima romske i vlaške nacionalne manjine.