Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS preuzela slučaj mladića iz Kuršumlije kog su nedavno četiri policajca brutalno pretukla. Pomenuti policajci su u kasnim večernjim satima zaustavili grupu mladića u centru Kuršumlije radi legitimisanja. Pošto su ustanovili da Nenad Milosavljević nema ličnu kartu, umesto da ga privedu i utvrde njegov identitet u policijskoj stanici, policajci su ga odvezli policijskim vozilom nekoliko kilometara van grada i brutalno ga pretukli.

”Uhvatili su me ispod ruke i ubacili u vozilo. Rukama sam zaštitio glavu, a onda su rekli da je to napad na službeno lice i da ću za to ići u zatvor. Rekli su mi da će me naučiti pameti, a zatim počeli da me udaraju. Izvukli su me napolje, a jedan od njih je rekao da mi stave lisice. Stavili su mi lisice i gurnuli u blato, zatim me svi šutirali. Ubacili su me u gepek i tu sam izgubio svest od straha i bolova”, rekao je Milosavljević. Po ukazanoj lekarskoj pomoći, Milosavljevića su policajci u polusvesnom stanju iz Hitne službe Doma zdravlja prebacili u policijsku stanicu u Kuršumliji, rano ujutro pušten, bez ikakvog dokumenta o zadržavanju.

Slučaj je prijavljen Odboru za ljudska prava i slobode u Kuršumliji, a potom prosleđen kancelariji Mreže odbora za ljudska prava CHRIS u Nišu. Pravna zastupnica te mreže Milena Stojanović kaže da se radi o drastičnom slučaju kršenja ljudskih prava. “To je brutalno ponašanje policajaca iz Kuršumlije. To su razlozi zbog kojih su svi Odbori u sastavu Mreže CHRIS dali saglasnost za obradu tog predmeta”, rekla je Milena Stojanović.

Povodom tog slučaja policijsku ispostavu u Kuršumliji posetio je predstavnik Unutrašnje kontrole iz Beograda, a održan je i sastanak čelnih ljudi lokalne samouprave i načelnika policije Topličkog okruga.

S druge strane, u policijskoj upravi u Prokuplju za B92 je rečeno da je u vezi s tim slučajem u toku istraga.

Istovremeno, pravni zastupnici Mreže CHRIS kažu da postoji najmanje još jedna krivična prijava protiv iste grupe policajaca zbog maltretiranja i prebijanja građana u Kuršumliji.