Srbija kao i ostale evropske zemlje danas obeležava Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom. Ali za razliku od ostalih evropskih zemalja Srbija se ponovo susreće sa pojavom fašizma slobodnim organizovanjem paravojnih formacija za „odbranu Srbije“ i organizacija koja se predstavljaju kao UJEDINJENI SRPSKI NACIONALISTI, bez adekvatnog reagovanja pravosudnih organa ili same države. Govor mržnje se vratio u Srbiju, pa čak i u parlamentu dok je sloboda govora i sloboda medija ozbiljno ugrožena, stalnim pritiscima i čak brutalnim napadima na novinare.

Konstituisanje skupštine traje previše dugo gde političke partije deluju ne vodeći računa o interesima građana, pritom donoseći odluke koje će imati dugoročne posledice na budućnost građana Srbije. Još uvek nema dogovora o formiranju Vlade republike Srbije.

Zemlje članice Saveta Evrope predsedavaju Komitetom ministara, izvršnim telom organizacije, po sistemu rotacije abecednim redom, sa mandatom od šest meseci. San Marino će funkciju predsedavajućeg predati Srbiji na 117. sastanku ministara inostranih poslova u Strasburu 11. maja 2007. Zbog trenutnih političkih okolnosti u Srbiji i posle odluke Generalnog Sekretara Saveta Evrope, proslava Dana evropske zastave, zakazana za 12. maj, neće se održati. Pregovori o procesu ulaska u EU stopirani su više od godinu dana, kao i odlaganje potpisivanja sporazuma o viznim olakšicama.

Ovaj važan datum je dobra prilika da se podsetimo da je neophodno suprotstavljati se svemu što podseća na fašizam i nacizam, svim vrednostima koje vode naše društvo u ponovnu (samo) izolaciju i osećanje zavere sveta protiv nas. Potrebno je da se konačno kao društvo odredimo da li Srbija želi da bude deo porodice evropskih naroda, sa svim vrednostima koje ta privilegija donosi, ili će građanima biti ponuđeno oživljavanje 90-ih godina: jednoumlje, izolacija, beda, inflacija, egzekucije, stahovlada na univerzitetima, sistematsko uništavanje medija, nasilje, zločini…