Koalicija protiv diskriminacije smatra da odabir gostiju za emisiju „Da možda ne“, koja će biti emitovana u sredu 11. marta 2009 godine predstavlja kršenje Zakona o radiodifuziji i Statuta RTS-a, kao i odstupanje od prvog programskog cilja RTS-a definisanog kao „nepristrasno i objektivno informisanje“.

U toku priprema za emisiju „Da možda ne“, predstavnici članica Koalicije protiv diskriminacije su bili kontaktirani i pozvani i u svojstvu gostiju i u kao publika u studiju. Međutim, u toku dana, naglo se odustalo od ovog koncepta i koordinator Koalicije je obavešten da će gosti u studiju biti samo predstavnici verskih zajednica. Istovremeno, predstavnik koalicije koji je trebalo da gostuje u studiju, nije obavešten o ovoj promeni.

S obzirom da verujemo da Javni radiodifuzni servis mora poštovati princip nepristrasnog i objektivnog informisanja, naročito u slučajevima kakav je povlačenje Zakona protiv diskriminacije veče pre početka rasprave, Koalicija ja odlučila da njeni predstavnici ne učestvuju ni kao publika u pomenutoj emisiji.

Odabirom gostiju koji su isključivo protivnici usvajanja predloženog predloga Zakona protiv diskriminacije i koji su u prošlosti upotrebljavali govor mržnje protiv pojedinih manjinskih grupa, RTS krši član 77. Zakona o radiodifuziji koji garantuje će Javni servis „obezbediti raznovrsnost i izbalansiranost sadržaja kojima se podržavaju demokratske vrednosti savremenog društva, a naročito poštovanje ljudskih prava i kulturnog, nacionalnog, etničkog i političkog pluralizma ideja i mišljenja“. Istovremeno, ovakav postupak je protivan članovima 2 i 3. Statuta RTS.

Koalicija protiv diskriminacije je više puta tokom proteklih 7 dana naglašavala da je većina medija objektivno izveštavala o povlačenju Zakona protiv diskriminacije. Iako je više prostora davano mišljenjima predstavnika verskih zajednica i političkih partija koje se protive donošenju zakona, smatramo da većina novinara jeste profesionalno izveštala i u skladu sa pravilima novinarske profesije. Samo dan ranije, RTS je u emisiji „OKO“ na Prvom programu pozvao sagovornike koji su zastupali tri potpuno drugačija stava u vezi sa postupanja vlasti posle zahteva SPC da se Zakon protiv diskriminacije povuče iz procedure. Slično je bilo i u drugim informativnim emisijama RTS-a. Zbog toga je najnoviji postupak RTS-a iznenađujuć i neočekivan.

Članice Koalicije ne žele da utiču na način izveštavanja ili koncepte pojedinačnih emisija. Međutim, „promena koncepta“ koja je navedena kao razlog za otkazivanje od strane organizatora ne može biti prihvatljivo opravdanje za narušavanje zakonom i Statutom RTS-a garantovanog principa izbalansiranosti sadržaja i pluralizma ideja i mišljenja, naročito zbog činjenice da je RTS javni servis. U situaciji kada je posle 8 godina javne rasprave, a na inicijativu verskih zajednica, zakon povučen samo 15 sati pre početka rasprave u Skupštini, predstavnici verskih zajednica ne mogu biti jedini sagovornici u studiju.

Za sve dalje informacije možete se obratiti Goranu Miletiću, Švedski Helsinški Odbor za ljudska prava na goran@shc.se ili na +381-63-250-433, kao i Centru za unapređivanje pravnih studija (cups@cups.rs).

Članice Koalicije protiv diskriminacije su Centar za unapređivanje pravnih studija, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gej-Strejt Alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.