Gej strejt alijansa i organizacija Labris počele su pripreme za organizaciju Parade ponosa koja će biti održana na leto u Beogradu, rečeno je na konferenciji za novinare u Medija centru. Predstavnik Gej strejt alijanse Boris Milićević rekao je da su te dve organizacije potpisale Memorandum o saradnji na organizaciji Parade ponosa 2009.

“Mi mislimo da je 2009. godina odlučujuća godina kada će LGBT populacija da pobedi strah i da pređe iz uloge žrtve u ulogu borca za ravnopravnost LGBT osoba i svih građana i građanki. Bitno je što imamo podršku širokih slojeva društva, nevladinih organizacija, političara”, naveo je on i dodao da međunarodne organizacije “pažljivo prate šta se dešava sa položajem LGBT osoba u Srbiji.

Milićević je ocenio i da je policija Srbija promenila odnos prema LGBT (lezbejskoj, gej, biseksulanoj i transrodnoj) populaciji.

Prema njegovim rečima, proglas “Neka bude Parade ponosa” do sada je potpisalo 48 organizacija, među kojima su i manjinske grupe i organizacije koje štite prava hendikepiranih.

“Proglas poziva da prestane svaki oblik nasilja i diskriminacije LGBT osoba u Srbija i ove organizacije podržavaju te osobe u Srbiji i njihovo pravo na okupljanje”, rekao je Milićević.

Predstavnica organizacije Labris Dragana Vučković navela je da Parada ponosa nije provokacija niti paradiranje sa negatinom konotacijom.

“Parada ponosa je nešto što je osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na mirno okupljanje. To je politički protest, politički marš, povorka kojim jedna marginalizovana grupa u društvu vrlo jasno upućuje određene političke zahteve državi, onima koji vode tu državu, skreće pažnju na sebe, postaje vidljiva i doprinosi poštovanju ljudskih prava”, rekla je ona.