Početkom godine su kancelarije Mreža CHRIS u Valjevu, Novom Pazaru, Negotinu i Nišu ušle u završnu fazu aktivnosti projekta Odbora za ljudska prava Valjevo „Otvoreni forum – Javno zagovaranje za ustanovljivanje institucije zaštitnika građana u 6 gradova Srbije“ uz podršku Instituta za održive zajednice kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja udruženja građana u Srbiji“.

Tokom januara i februara 2010. godine je predsednicima skupština opština Valjevo, Novi Pazar, Negotin i Medijana-Niš uručen dokument „Nacrt rešenja o zaštitniku građana sa obrazloženjem“ koga je izradio pravni tim Mreže CHRIS čime Je pružena podrška opštinskim institucijama u stvaranju društveno odgovornog okruženja za svoje građane. Institucija zaštitnika građana je prilična novina u Srbiji i stoga su mnogi odgovori na pitanja kao štu su: kako zaštitnik građana u stvari obavlja svoje zadatke, koji su njegovi/njeni zadaci, na osnovu kojih ovlašćenja radi i mnoga druga, bili pruženi kroz specijalne TV emisije koje su prikazivane na lokalnim TV stanicama.
Mreža CHRIS smatra da je uspostavljanje institucije zaštitnika građana na lokalnom nivou važan mehanizam zaštite i ostvarivanja individualnih i kolektivnih ljudskih prava zbog čega će nastaviti sa akcijama usmerenim ka stvaranju pozitivnog društvenog ambijenta u kome će se ustanoviti institucija zaštitnika građana na lokalnom nivou.