Koalicija protiv diskriminacije i Inicijativa mladih za ljudska prava pozivaju javnost da ustane u odbranu profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu Zorana Radivojevića i Mirka Živkovića koji su izloženi progonu od strane dekanice fakulteta Nevene Petrušić. Dekanica Petrušić traži disciplinsku odgovornost profesora jer ih sumnjiči da su izneli dokaze o njenom protivzakonitom delovanju u javnost. Podsećamo javnost da se jedinih “greh” ovih profesora sastoji u tome što su na osnovu svog ustavom zajamčenog prava na pristup informacija, zahtevali od Dekanice Petrušić podatke o nezakonitostima u njenom radu.

Dokazi izneti u javnosti od strane nevladinih organizacija zasnivaju se isklju?ivo na odlukama državnih organa. Kao dokaz za tu tvrdnju u prilogu dostavljamo Izveštaj o izvršenom upravnom nadzoru Prosvetne inspekcije koja je zaključila da konkurs za master studije nije bio raspisan u skladu sa zakonom, dva rešenja Poverenika za pristup javnim informacijama i zahtev Vladi Republike Srbije da obezbedi izvršenje jednog od ovih rešenja. Podsećamo javnost da je dekanica Petrušić 16 puta grubo povredila ustavom zajamćeno pravo na slobodan pristup informacijama o svom radu.

Prema dostupnim informacijama od studenata Pravnog fakulteta u Nišu, tribine desničarskih organizacija se uglavnom održavaju četvrtkom u amfiteatru fakulteta. Iz zapisnika sednice Katedre za međunarodnopravne nauke održane 25. januara 2010. godine, jasno proizilazi da su profesori fakulteta protestovali zbog prakse da se nastava prekida zbog ovih tribina.

Dekanica Nevena Petrušić iznosi grube neistine navodeći da tokom prezentacije knjige Milivoja Ivaniševića „Lična karta Srebrenice“ u septembru 2008. godine, „zločin nije negiran nijednom rečju“. Cela Ivaniševića knjiga sastoji se u negiranju genocida u Srebrenici, uključujući i negiranje sudski utvrđene istine i broja žrtava genocida. Izjava dekanice Petrušić predstavlja ponovno relativizovanje zločina genocida i otvorenu odbranu jednog od oblika diskriminacije – govora mržnje.

Hajka na profesore Pravnog fakulteta u Nišu povratak je na metode korišćene od strane Miloševićevih dekana 1998. i 1999. godine. Ovakvo ponašanje nedvosmisleno potvrđuje da Nevena Petrušić ne ispunjava uslov Zakona o zabrani diskriminacije koji se vezuje za visoke stručne i moralne kvalitete osobe koja se kandiduje za funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Očekujemo od akademske javnosti u Nišu da stane u odbranu svojih kolega i da zaustavi samovolju i osvetničko ponašanje Nevene Petrušić. Od poslanika Skupštine Srbije još jednom tražimo da odbace kandidaturu Petrušićeve zbog toga što ne ispunjava Zakonom propisane uslove.

članice Koalicije protiv diskriminacije koje potpisuju saopštenje su: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS Network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.

Organizacije civilnog društva koje se pridružuju saopštenju su:

1. Beogradski centar za ljudska prava

2. Centar za kulturnu dekontaminaciju

3. Centar za razvoj civilnih resursa Niš

4. Centar za ljudska prava Niš

5. Građanski centar Kragujevac

6. Građanski forum Novi Pazar

7. Fond za humanitarno pravo

8. Forum nevladinih organizacija-Kraljevo

9. Helsinški odbor za ljudska prava

10. Inicijativa za integraciju Vranje

11. Inkluzivni pokret

12. Liberalni centar

13. LINET

14. Mental Disability Rights Initiative Serbia

15. Naša ku?a

16. Novinska agencija TimocPress

17. NVO Građanski parlament Vršac

18. PAAD Centar za sociokulturološke izuzetnosti Novi Bečej

19. PRAXIS

20. Resurs centar Beograd

21. Resurs centar Čukarica

22. Resurs centar Stari grad

23. Regionalni centar za manjine

24. Ruke prijateljstva, Kraljevo

25. Savez Vlaha Srbije

26. Sandžacki odbor za zaštitu ljudskih prava

27. Sandžački intelektualni krug

28. Udruženje građana “Flores”, Sjenica

29. Vojvođanski građanski centar

30. Žene u crnom

31. Ženski Forum Negotin