Uz saradnju Odeljenja za vladavinu zakona i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju OEBS – Misija u Srbiji, Nacionalne kancelarije za saradnju sa Tribunalom u Hagu i uz podršku Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS organizovan je u Novom Pazaru, 26., 27. i 28. marta 2010 godine trodnevni seminar pod nazivom  “VLADAVINA PRAVA i SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU” .

Seminar je bio namenjen mladim političarima, pravnicima, novinarima i predstavnicima organizacija civilnog društva, a predavači koji su predstavili svoj rad bili su predstavnici Nacionalne kancelarije za saradnju sa Tribunalom u Hagu, kao i predstavnici međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija.

Seminaru je prisustvovalo 24 mladih učesnika, i to mladi političari iz SDA Sulejman Ugljanin, SNS Tomislav Nikolić, SZS-Stranka za Sandžak, SDP-Rasim Ljajić, LDP, DS, DSS, SNP, G-17, kao i predstavnici MHD „Merharet“, BKZ-Bošnjačka kulturna zajednica, KC-Damad, i predstavnik Urban In-a.

Predavači na seminaru bili su:

– Marijana Toma, Impunity Watch – „Tranziciona pravda – modeli suočavanja sa prošlošću; model bivše Jugoslavije“

– Sanja Đorđević, stručni saradnik na Pravnom fakultetu u Nišu – „Suđenja za ratne zločine: istorijski kontekst“

– Jovan Nicić, pravni savetnik Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom – „Suđenja za ratne zločine: regionalna saradnja“

– Mioljub Vitorović, zamenik tužioca za ratne zločine – „Vladavina prava: ratni zločini i organizovani kriminal“

– Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom – „Saradnja sa Haškim tribunalom“

– Ivan Jovanović, šef Odseka za pitanja ratnih zločina, Misija OEBS u Srbiji – „Ratni zločini i genocid“

Većina učesnika bila je zadovoljna realizacijom seminara, kao i predavanjima koji su imali prilike da čuju sva tri dana trajanja seminara.