Zahvaljujući podršci Open Society Instituta iz Budimpešte Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS realizuje jednogodišnji projekat ” Praksa na polju ljudskih prava”. U okviru realizacije ovog projekta sprovodi se istraživanje o problemima dalje društvene integracije romske nacionalne manjine u Srbiji. Predstavnici Mreže Chris 10. i 11. juna 2010 godine, u okviru istraživanja koje sprovodi Alla Leukavets stručni saradnik Mreže CHRIS, imali sastanke sa predstavnicima više institucija i organizacija u Novom Sadu.

Instituciju Pokrajinskog ombudsmana u Novom Sadu su u petak, 11. juna 2010. godine posetili predstavnici Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS. Predstavnike Mreže CHRIS je u ime institucije primila zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina, Eva Vukašinović, која је istakla моgućnosti оstvarivanja prava građana Vojvodine u ovoj oblasti, kao i sa aktuelnim problemima i izazovima zaštite i unapređenjа ljudskih prava u Srbiji kroz institucionalne mehanizme.

Pored Pokrajinskog ombudsmana, predstavnike Mreže CHRIS primili su i Duško Jovanović, direktor Kancelarije za inkluziju Roma, i Romeo Mihajlović, viši saradnik – menadžer projekta, koji su predstavili rad Kancelarije sa glavnim ciljem unapređenja uslova života i rada Roma i Romkinja na teritoriji Vojvodine kroz usmerenost na oblasti obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i stanovanja.

Mreža Chris je, pored Pokrajinskog ombudsmana i kancelarije za inkluziju Roma posetila i Maticu Romsku iz Novog Sada.