Koalicija protiv diskriminacije pridružuje se saopštenju za javnost Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava, koje glasi:

„Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava čestita LGBT populaciji na održanoj Paradi ponosa i posebno priznanje za hrabrost odaje svima koji su prisustvovali prvoj uspešnoj javnoj šetnji gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih osoba u centru Beograda. Ovim mirnim skupom, LGBT populacija, njihove porodice, prijatelji i podržavaoci su opovrgli tvrdnje da će ulice Beograda tog dana biti leglo nemorala, seksualnog opštenja na ulicama, golih ljudi i sličnih provokacija kojima su protivnici ove manifestacije pokušali da zaplaše građane.

Istovremeno, ovim putem konstatujemo i profesionalno i bespogovorno delovanje policije koja je u nedelju ne samo zaštitila LGBT osobe i ostale učesnike skupa već i odbranila pravo na slobodno i mirno okupljanje. Takođe, izražavamo žalenje zbog svih povređenih policijaca ali i rušenja grada u stravičnim nasilničkim akcijama podstaknutim mržnjom prema gejevima i lezbejkama. Podsećamo javnost, da su ovakvi neredi dobro poznat scenario već godinama unazad, te da su meta huligana osim LGBT populacije i Romi, strani državljani i svi drugi koji ne razmišljaju kao oni. Zbog toga je neophodno da se celokupno društvo angažuje na suzbijanju bezumnog nasilja zamaskiranog u lažni patriotizam.

Podsećamo da je Labris nekoliko puta nakon zabrane prošlogodišnje Povorke zahtevao od države da uhapsi i kazni sve koji otvoreno prete i godinama pozivaju na nasilje prema pripadnicima LGBT populacije. Odlično organizovano nasilje, neredi i napadi na policiju, zgrade i institucije nam govori i da iza horde maloletnih huligana mora stajati neki politički inspirator pa se pitamo da li je moguće da državna bezbednost nije imala podatke o tome da se hiljade nasilnika sprema da organizovano napadne LGBT osobe, policiju ali i ceo grad, odnosno ako su nadležni sve ovo znali – zbog čega ništa od navedenog nije sprečeno?

Vrlo indikativnim smatramo podatak da je u neredima povređeno 124 policajaca a 17 demonstranata te vrlo osnovano sumnjamo u postojanje iskrene političke volje da se na ekstremno nasilje adekvatno odgovori.

Najoštrije osuđujemo i izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa nakon održane Parade ponosa, u kojoj apeluje da se u budućnosti “ne organizuju manifestacije koje dovode do ovakvih stvari” u kojoj on zapravo poziva građane da se sklanjaju od nasilnika te odustaju od svojih osnovnih ljudskih prava a mesto ustupe zakonu sile i mržnji.

Imajući u vidu sve navedeno:

· zahtevamo od policije, tužilaštva i sudstva privođenje svih koji su činili nasilje na beogradskim ulicama, otkrivanje političkih inspiratora i organizatora nasilja, odnosno maksimalne zatvorske kazne za sve počinioce

· zahetevamo od svih predstavnika vlasti, političkih partija i državnih institucija da odmah prestanu sa relativizacijom nasilja i nedopustivim prebacivanjem odgovornosti na učesnike Parade ponosa iako su nasilje i vandalizam isključiva odgovornost huligana

· zahtevamo od nadležnih ministarstava te Skupštine Repuiblike Srbije da smesta uvrsti krivično delo zločin iz mržnje u postojeći Krivični zakon Republike Srbije“

Članice Koalicije protiv diskriminacije su: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.