Danas pocinje najveca regionalna kampanja „Milion potpisa za REKOM“

Akcijom „regionalnog odmrzavanja“ u utorak, 26. aprila u 11.55 casova na beogradskom Trgu Republike, kao i u Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci, Pristini, Skoplju i Podgorici pocece dosad najveca regionalna kampanja, tokom koje ce se prikupljati milion potpisa podrske za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrdjivanje cinjenica o ratnim zlocinima i drugim teskim krsenjima ljudskih prava pocinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadasnje SFRJ.

U istovremenoj akciji u osam gradova regiona ucestvovace vise od 500 volontera i volonterki, dok ce hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju ce koordinisati Inicijativa mladih za ljudska prava, a koja ce u svim zemljama naslednicama SFRJ trajati do 6. juna. Otvaranju kampanje prisustvovace javne licnosti koje ce nakon akcije dati potpis podrske. Potpisi ce se u Srbiji skupljati na standovima u 30 gradova, ali i u okviru kampanje „od vrata do vrata“.

Deset godina od kraja oruzanih sukoba na tlu nekadasnje SFRJ, ni u jednoj od drzava nije dovrsen popis ubijenih u ratu, a vise od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Zrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko cuju, a brojevima ubijenih cesto se manipulise u politicke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su vise od 1.500 udruzenja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivse SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne medjudrzavne komisije kao vansudskog istraznog tela koje treba da utvrdi i javno saopsti cinjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Medju njima su udruzenja zrtava, nestalih, veterana, logorasa, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija ce odrzavanjem javnih slusanja ispovesti zrtava pomoci da se u regionu cuje njihov glas, i da se na taj nacin javnost podstakne na saosecanje, postovanje i solidarnost sa zrtvama iz svih etnickih skupina. U svom zavrsnom izvestaju, trebalo bi da sacini popis ubijenih i nestalih, logora i drugih mesta zatvaranja.

Nadamo se da ce svi dobronamerni ljudi potpisom podrzati inicijativu koja moze da pomogne da se vrati dostojanstvo zrtvama i njihovim porodicama, utvrdi sudbina nestalih i konacno, cinjenice o ratnim zlocinima.

Simbolicni potpisi podrske ce tokom juna ove godine zajedno sa Predlogom Statuta REKOM-a biti predati svim parlamentima u regionu, od kojih ce se traziti osnivanje komisije. Potpis mozete dati i na zvanicnom sajtu www.zarekom.org, na kom su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.

REKOM su dosad podrzali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic, Skupstina Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne licnosti u regionu.

Za vise informacija mozete se obratiti Dusanu Lopusini na 069 337 07 47.
Print Friendly