Organizacije za ljudska prava zahtevaju od policije i tužilaštva da ispitaju da li je napad na Dželima Ljimanija 23. februara u autobusu na liniji 43 u Beogradu, bio podstaknut predrasudama na rasnoj i etničkoj osnovi. U tom slučaju, pravosudni organi moraju uzeti ovakve motive kao otežavajuću okolnost.
Prema izveštajima medija, Dželima Ljimanija su ubodima nožem u vrat i glavu teško povredila dva napadača, dok je bio sa ocem u autobusu na liniji 43 u Beogradu. Prema istim izvorima, to se desilo jer ih je Ljimani slučajno u prolazu zakačio kutijom koju je nosio. Napadači su uhapšeni nakon incidenta , a Ljimani je prevezen u Urgentni centar, gde mu je ukazana pomoć, a u jednom trenutku je i bio životno ugrožen.

Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, a u vezi sa članovima 2, 3. i 14. Evropske konvencije za ljudska prava, vlasti država potpisnica pri istraživanju nasilnih incidenata imaju obavezu da preduzmu sve razumne mere za razotkrivanje bilo kog rasističkog motiva i da utvrde da li su etnička mržnja i predrasude odigrali ulogu u tim događajima. Prisustvo predrasuda ili mržnje se ne sme ignorisati i ceo događaj mora biti rasvetljen i u ovom smislu, što u slučaju napada na Ljimanija nije učinjeno.

Organizacije za ljudska prava podsećaju da je i Evropski sud za ljudska prava kroz svoju praksu (slučajevi: Angelov i Petkov protiv Bugarske, Moldovan i drugi protiv Rumunije, Šečić protiv Hrvatske) potvrdio obavezu vlasti da učine sve što je razumno u datim okolnostima kako bi prikupile i obezbedile dokaze, da upotrebe sva praktična sredstva za utvrđivanje istine i donesu potpuno racionalne, nepristrasne i objektivne odluke, nepropuštajući sumnjive činjenice koje bi mogle ukazivati na rasno motivisano nasilje. Zbog toga su policija i tužilaštvo dužni da istraže sve elemente ovog zločina i o tome bez odlaganja obaveste javnost.

Saopštenje potpisuju:

Civil Rights Defenders
Inicijativa mladih za ljudska prava
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Fond za humanitarno pravo
Praxis
Centar za unapređivanje pravnih studija