Organizacije za ljudska prava izražavaju najoštriji protest povodom izmene optužnice kojom se Mladenu Obradoviću, lideru ekstremističke organizacije „Obraz“, prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost „Obraza“, doprineli tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.
Mladen Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje („Beogradom krv će liti, gej parade neće biti“, „Pederi čekamo vas“ , „Smrt pederima“) i u novinskim tekstovima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Prema prvobitnoj optužnici, ovakve aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine. Međutim, prema optužnici koja je izmenjena 3. februara 2012. godine, na samom kraju postupka, zaključuje se da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Republike Srbije.

Izmenom optužnice, tužilac izostavlja posledicu učinjenog krivičnog dela, iako su predstavnici policije i pravosuđa nedvosmisleno naglašavali da aktivnosti „Obraza“ i njegovog lidera imaju udela u organizovanju nasilja nad građanima Srbije. Iako je ovaj postupak izazvao veliku pažnju javnosti, ovako drastična promena optužnice na samom kraju postupka protiv Obradovića nije objašnjena.

Tužilaštvo i pravosuđe moraju imati adekvatan odnos prema organizovanim aktivnostima „Obraz“-a i sličnih organizacija koje za cilj imaju nasilje i diskriminaciju nad građanima Srbije. Usled odsustva reakcije policije i pravosuđa, nasilne aktivnosti ovih organizacija postaju sve češće, što je rezultiralo nasiljem na dan održavanja Parade ponosa 2010. godine. Istovremeno, Savet za nacionalnu bezbednost je zabranio Paradu ponosa 2011. godine pod izgovorom da ovakve organizacije pripremaju nasilje, ali zbog ovoga još uvek niko nije uhapšen.

Zahtevamo od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje. Istovremeno, budući da je Ustavni sud Srbije proglasio protivustavnim zabranu Parade ponosa 2009. godine, a da tužilaštvo ne smatra da su aktivnosti „Obraz“-a doprinele zabrani, javnost mora da zna zbog čega su Parade ponosa 2009. i 2011. zaista bile zabranjene.

Ovo saopštenje potpisuju:

Asocijacija DUGA

Centar za unapređivanje pravnih studija

Civil Rights Defenders

Gej lezbejski info centar

Gayten LGBT

Grupa za podršku mladim gej muškarcima Izadji

Inicijativa mladih za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network)

Novosadska Lezbejska Organizacija

Parada ponosa Beograd

Praxis

Queeria centar

Regionalni centar za manjine

Udruženje studenata sa hendikepom

Žene za mir, Leskovac

Žene u crnom

Ženska Romska mreža Banata