Organizacije za ljudska prava pozdravljaju efikasno donošenje presude Simi Vladičiću, koji je pred Višim sudom u Beogradu danas osuđen na tri meseca zatvora ili dve godine uslovne kazne, jer je u „Fejsbuk“ grupi „500.000 Srba protiv gej parade“ pretio pripadnicima LGBT populacije.

Iako pravovremeno donesena, napominjemo da je izrečena kazna mogla biti oštrija, obzirom da je Vladičić za ovu vrstu krivičnog dela dobio minimalnu zaprećenu kaznu.

Ovo je prva presuda u Srbiji za ugrožavanje opšte sigurnosti upućivanjem pretećih poruka na internetu, značajna za izgradnju sudske prakse procesuiranja veoma učestalih slučajeva pretnji, govora mržnje i drugih oblika diskriminacije na internetu. Takođe, ovo je prvi slučaj u kom su pretnje bile upućene svim pripadnicima LGBT populacije, a ne samo jednoj osobi.

Vladičić je potvrdio da je avgusta 2011. godine pretio pripadnicima LGBT populacije, komentarima „hoće krv, dobiće krv, pederska će krv biti prolivena, za bolje i nije, bebe nek se rađaju, poruka je Severa, nećemo da Srbija bude zemlja pedera“. On je na suđenju izjavio da „nije shvatio ozbiljnost poruka“ koje je uputio nekoliko dana uoči najavljene „Parade ponosa“.

Na glavnom pretresu svedočili su Goran Miletić iz „Sivil rajts difenders“ (Civil Rights Defenders), koji je bio uključen u organizaciju „Parade ponosa“ 2011. godine i Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse. Istraga protiv Vladičića trajala je od septembra prošle godine.