U Srbiji je od 2009. godine identifikovano sedamnaest prinudnih iseljenja neformalnih naselja kojima je pogođeno preko 2500 Roma i Romkinja. Nijedno od iseljenja neformalnih romskih naselja nije sprovedeno prema standardima ljudskih prava koji obavezuju Republiku Srbiju a domaći pravni okvir je neadekvatan u pogledu zaštite ljudskih prava i poštovanja dostojanstva stanovnika neformalnih naselja.

Svesne ovih problema organizacije za zaštitu ljudskih prava okupile su se oko ideje formiranja Platforme za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje. Platforma predstavlja mesto na kome organizacije civilnog društva razmenjuju iskustva u cilju uspostavljanja sistema u kome će se u punoj meri poštovati prava stanovnika neformalnih naselja. U okviru Platforme organizacije civilnog društva će do kraja godine izraditi dokument o obavezama Republike Srbije u oblasti prava na stanovanje.

Ovom prilikom Vas pozivamo da prisustvujete predstavljanju Platforme za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje. Predstavljanje Platforme održaće se u Medija centru, Terazije 3, 7. juna 2012. godine od 12:30 do 14:00 časova u Velikoj Sali (II sprat).

 Na konferenciji za medije govoriće:

  • Danilo Ćurčić, pravni analitičar, Praxis – Potreba za formiranjem Platforme za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje i planirane aktivnosti
  • Jovana Vuković, koordinatorka, Regionalni centar za manjine – Praksa prinudnih iseljenja u Srbiji
  • Milan Antonijević, direktor, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM – Potreba regulisanja sprovođenja iseljenja neformalnih naselja u skladu sa standardima ljudskih prava

Pozivnica- Platforma za ostvarivanje prava na adekvatno stanovanje