U ponedeljak 17.09.2012, u niškom Medija centru održana je konferencija za novinare povodom predstojeće Parade ponosa. Podršku održavanja Beograd prajda, dalo je šest nevladinih organizacija iz Niša među kojima su Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji- CHRIS, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za ljudska prava Niš, Centar lokalne demokratije LDA Niš, Centar za razvoj građanskog društva Protecta i Ženski prostor.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Prajda 2012. rekao je na konferenciji za novinare  „Beograd prajd je spreman i što se nas tiče mogli bi već sutra da počnemo. Beograd prajd je spreman i što se nas tiče mogli bi već sutra da počnemo”. Miletić je kazao da su gotovo svi gosti iz inostranstva potvrdili dolazak na Prajd 2012, a da će dan pre planirane šetnje predsednik Srbije Tomislav Nikolić primiti švedsku ministarsku za EU, specijalnog izvestioca EP za Balkan Jelka Kacina i grupu evropskih parlamentaraca koji će u Beograd doći zbog Parade ponosa, a posao državnih organa je da se staraju o bezbednosti i da tu bezbednost obezbede za održavanje Prajda”.

“Prvi put ove godine za saradnju su otvorene i neke institucije, pa nam se javio i Odbor za ljudska prava Skupštine Srbije”, rekao je Miletić. Posao državnih organa je da se staraju o bezbednosti i da tu bezbednost obezbede za održavanje Prajda – rekao je Goran Miletić.

Član Organizacionog odbora Adam Puškar je rekao da odlaganje “šetnje” ne dolazi u obzir, a u slučaju da dođe do zabrane “ipak će se nešto desiti”.

Član Organizacionog odbora Bojana Ivković predstavila je političke zahteve koji su upućeni nadležnim državnim organima, u kojima se traži da se u 24 grada Srbije uspostavi kontakt LGBT zajednice sa policijom preko jedne osobe zadužene za saradnju. Zahteva se i izmena i dopuna Krivičnog zakonika, kojim bi bilo predviđeno krivično delo zločina iz mržnje, kao i procesuiranje svih onih zbog čijih je prtnji zabranjen “Beograd prajd” prošle godine. Jedan od zahteva je  i usvajanje Nacionalne strategije protiv nasilja i Deklaracije protiv homofobije u Narodnoj skupštini.

Pre planirane šetnje 6. oktobra u Beogradu, održaće se Pride week u okviru kojeg je planirano održavanje diskusija, panela, promocija knjiga, revija, izložbi, filmskih projekcija, koncerta i sl. U toku “Beograd prajda”, kako je najavljeno, putem video mosta iz Niša će moći da se prate pojedine aktivnosti koje budu organizovane u Beogradu.

U ime niških nevladinih organizacija, podršku održavanju “Beograd prajda” izrazila je predstavnica Ženskog prostora iz Niša Vera Kurtić, a ispred Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS  Dragan Đorđević.