Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi zahtevaju od Predsednika Vlade Ivice Dačića i Prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da bezuslovno osiguraju poštovanje ustavom zajamčenih ljudskih prava svih građana Srbije, uključujući i njihovo pravo na mirno okupljanje. Vlada ne sme još jednom da dozvoli da pretnje nasilnika odlučujuće utiču na izbor onih pojedinaca i grupa koji imaju pravo na slobodu okupljanja. Država je dužna da spreči nasilje i omogući efektivno uživanje zajamčenih prava. Najave najviših predstavnika Vlade da bi policija i bezbedonosne službe mogle i ove godine da procene da ne mogu da se suprotstave otvorenim pretnjama organizatorima Beograd Prajda i obećanju nasilja učesnicima skupa, stvara osećaj nesigurnosti kod svakog građanina Srbije.

U emisiji “Kažiprst” emitovanoj na TV B92 3. septembra 2012. godine, Predsednik Vlade je na pitanje o održavanju ovogodišnjeg Beograd Prajda odgovorio: “Jesam za održavanje te parade i zabranu diskriminacije, ali ovde je reč o bezbednosnim pitanjima…Ne pada mi na pamet da žrtvujemo živote tih ljudi i policajaca”. Narednog dana,  na istom mediju, Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ponovio je da se radi o bezbedonosnom pitanju, ali da će o održavanju Beograd Prajda odlučiti policija.

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi podsećaju da prema Ustavu Srbije i zakonskim propisima, organizatori odlučuju o održavanju skupa, a da su policija i bezbedonosne službe dužne da osiguraju bezbednost učesnika skupa, a ne da zabranjuju njihovo okupljanje. Za razliku od drugih javnih manifestacija koje se bez problema održavaju, Beograd Prajd je bio zabranjen 2009. i 2011. godine. Ustavni sud Srbije je u decembru 2011. proglasio neustavnom zabranu iz 2009. godine, naglašavajući da je ovom zabranom prekršeno ustavno jemstvo slobode okupljanja.

Ako postoje realne pretnje po bezbednost, građani moraju znati ko su ti pojedinci koji godinama unazad pripremaju i vrše nasilje i koje mere država preduzima prema njima. U odlukama Evropskog suda za ljudska prava više puta je istaknuto da baš u slučajevima kada su u pitanju pripadnici različitih manjinskih grupa, država ima dužnost da im osigura slobodu okupljanja, bez obzira na njihovu “nepopularnost” ili “bezbedonosne aspekte” njihovog okupljanja, kao i da im mora omogućiti da javno iskažu svoj identitet.

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi pozivaju Predsednika Srbije, Predsednika Vlade i Prvog Potpredsednika Vlade da osiguraju sprovođenje zakona protiv onih koji pribegavaju nasilju u društvu, te da bez ustezanja podrže i obezbede slobodno izražavanje ličnog identita, udruživanje i okupljanje manjinskih grupa. Na ovaj način bi se svim građanima Srbije poslala jasna poruka o spremnosti državne vlasti da se brine o poštovanju i zaštiti prava i sloboda svakog člana društvene zajednice ponaosob.

Potpisnice:

Koalicija protiv diskriminacije

Koalicija za pristup pravdi

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Gayten LGBT, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Praxis, Regionalni centar za manjine, Udruženje studenata sa hendikepom

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Praxis, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda