Koalicija za pristup pravdi izražava veliku zabrinutost zbog izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsednika Borisa Tadića kojima negiraju sudske činjenice o genocidu u Srebrenici. Koalicija upućuje i sadašnjeg i bivšeg predsednika na obavezu Republike Srbije, kao članice UN, Saveta Evrope i OEBS-a, da poštuje sudske presude, te od njih traži da svojim javnim istupima i izjavama ne nanose štetu Republici Srbiji i pomirenju u regionu.

Neposredno po stupanju na dužnost, u izjavi za Radio Televiziju Crne Gore (RTCG) 31.05.2012. godine, predsednik Nikolić je izjavio da u Srebrenici nije izvršen genocid, dok je u izjavi listu „Korijere dela sera”, prilikom posete Italiji 9.10.2012. godine, rekao da se u Srebrenici nije desio genocid, i da „nijedan Srbin ne priznaje genocid’’, pa ni on. U emisiji „Nedjeljom u 2“, koja je emitovana na prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT) 28.10.2012. godine, bivši predsednik Srbije Boris Tadić je nekoliko puta ponovio da kao građanin ima svoje mišljenje o tom događaju, ali da će kao političar čekati s njegovim iznošenjem „dok se ne završe sve pravne procedure, a do tada neka o tome govore istoričari i pravnici”.

Koalicija za pristup pravdi podseća i aktuelnog i bivšeg predsednika Srbije da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) još 2004. godine pravnosnažno osudio visoko rangiranog oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida izvršenog nad bosanskim Muslimanima u julu 1995. godine u Srebrenici. 2010. godine doneta je prvostepena presuda kojom su visoko rangirani oficiri VRS, Vujadin Popović i Ljubiša Beara, osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog genocida, dok je Drago Nikolić, takođe oficir VRS, prvostepeno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog pomaganja i podržavanja genocida.

Po tužbi BiH protiv Srbije, Međunarodni sud pravde (MSP) je 2007. godine utvrdio da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad bosanskim Muslimanima. Istom odlukom MSP je Srbiju oglasio odgovornom zbog nesprečavanja genocida, kao i zbog nekažnjavanja počinilaca, odnosno propuštanja da uhapse i predaju MKSJ lica optužena  za genocid.

Negiranjem genocida u Srebrenici, predsednik Nikolić i bivši predsednik Tadić vređaju i uznemiravaju žrtve genocida i drugih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije, a takođe i urušavaju započeti proces pomirenja. Nepriznavanjem odluka MKSJ i MSP oni nanose i ogromnu štetu Srbiji jer podržavaju kršenje međunarodnih obaveza Republike Srbije.

The Coalition for Access to Justice greatly concerned over statements of current and former Presidents of Serbia regarding Srebrenica

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Praxis, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.