U subotu, 22. decembra 2012. u hotelu Tami, u Nišu, u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Odbora za ljudska prava Niš održan je okrugli sto „Kako do efikasne antidiskriminacione politike u Srbiji“.

Ovaj skup je deo šireg programa javnih rasprava u okviru kojih će biti predstavljen proces izrade Strategije za borbu protiv diskriminacije, koji je započet u aprilu 2012. godine. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u Godišnjem izveštaju za 2011. kao  prvu preporuku navodi upravo izradu Strategije. Dokument je fokusiran na devet osetljivih društvenih grupa: žene, starija lica, decu, LGBT i osobe sa invaliditetom, kao i one čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije, zatim izbeglice i interno raseljena lica, kao i pripadnike nacionalnih manjina i malih verskih zajednica.

Rad okruglog stola otvorio je Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava koji je dao uvodnu reč. Milica Bogdanović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava govorila je o Strategiji za borbu protiv diskriminacije dok je Vladan Joksimović predstavio prisutnima rad Evropskog suda za ljudska prava i zabranu diskriminacije. Dr Vladimir Đurić iz Instituta za uporedno pravo govorio je o položaju malih verskih zajednica i analizirao konkretne slučajeve. Na kraju okruglog stola završnu reč dao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš.

Pored analize odgovarajućih aktivnosti i mera, na ovom skupu posebna pažnja posvećena je različitim aspektima vezanim za borbu protiv diskriminacije na lokalnom nivou odnosno u lokalnim zajednicama.

U debati su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, predstavnici relevantnih institucija, advokati, stručnjaci i drugi zainteresovani akteri iz Niša, Aleksinca, Prokuplja i Leskovca.