U ponedeljak, 28.01.2013. god. predstavnici Vojvođanskog centra za ljudska prava, uličnom akcijom obeležili su Evropski dan zaštite podataka o ličnosti. Predstavici Mreže CHRIS u Novom Sadu, delili su prolaznici štampani materijal ispred TC Merkator.

Na štampanom materijalu građani su se mogli informisati o Evropskom danu zaštite podataka o ličnosti, u kojim slučajevima se uzimaju lični podaci i o pojedinim članovima zakona koji se odnose na podatke o ličnosti. Predstavnici Mreže CHRIS u Novom Sadu, razgovarali su sa građanima o tome ko obrađuje lične podatke i kako se čuvaju ti podaci kao i o pravu na privatnost. Pored toga prolaznicima su pružane informacije o pokrenutoj internet plaformi na kojoj se mogu naći osnovne informacije o pravu na privatnost, upoznati se sa mehanizmima za ostvarivanje prava na privatnost, podeliti svoja iskustva i dobiti besplatne pravne savete. Građani su imali prilike da podele svoje stavove sa predstavnicima Mreže CHRIS u Novom Sadu tako što su učestovali u anonimnoj anketi koja se odnosila na privatnost.

Akcija na ulici povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, realizovana je u okviru projekta „Zaštita podataka o ličnosti kao osnovno ljudsko pravo“ koji sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u saradnji sa Mrežom Odbora za ljudska prava u Srbiji- CHRIS. Projekat finansiraju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacija za otvoreno društvo Srbija

Portal građanske Vojvodine AUTONOMIJA – Pokrenut sajt o zaštiti podataka o ličnosti

Radio televizija Vojvodine – Otvoren portal o zaštiti podataka o ličnosti