U ponedeljak, u Media Centru u Nišu, održana je press konferencija inicijative Otvoreni parlament i Odbora za ljudska prava Niš-kancelarije Mreže CHRIS u Nišu. Tema konferencije bila je  predstavljavnje sajta Otvorenog parlamenta i analiza rada narodnih  poslanika iz Niša, u periodu od početka ovog Skupštinskog saziva do kraja 2012. godine. Na konferenciji su govorili Dragan Đorđević, koordinator Odbora za ljudska prava Niš i Marija Mirković, istraživač Otvorenog parlamenta iz Odbora za ljudska prava Niš.

Odbor za ljudska prava Niš jedan je od pet Regionalnih centara inicijative Otvoreni parlament. Regionalni centar Niš prati rad narodnih poslanika iz Niša, Bora, Vranja, Dimitrovgrada, Doljevca, Kosovske Mitrovice, Kuršumlije, Leskovca, Lešaka, Majdanpeka, Negotina, Pirota, Preševa, Prištine, Prokuplja, Grdelice, Sokobanje, Surdulice i Zaječara. Regionalni centar Niš objavio  je saopštenja o radu narodnih poslanika iz Leskovca i Zaječara koja se mogu preuzeti na dnu teksta.

Osnovni cilj zajedničke inicijative “Otvoreni parlament” je povećanje javnosti rada parlamenta, informisanje građana o radu parlamenta i uspstavljanje redovne komunikacije između građana i njihovih izabranih predstavnika- rekao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš.

Kako bi javnost bila upoznata sa radom najvišeg predstavničkog tela i radom poslanika pokrenut je sajt www.otvoreniparlament.rs na kojem je objavljeno više od 160 hiljada govora narodnih poslanika od 1997. godine do danas. Otvoreni parlament nam pruža odgovor na pitanje šta se dešava u Skupštini i kako narodni poslanici zastupaju interes građana. Na sajtu se nalaze  i biografije poslanika i poslanica, i sve što su govorili na plenarnim sednicama. Takođe, na sajtu se objavljuju i rezultati glasanja o svim zakonima tako da građani mogu da prate kako je svaki poslanik glasao. Nedavno je omogućeno da putem sajta Otvoreni parlament  građani  direktno komuniciraju sa poslanicima tako što im mogu postaviti pitanje. Veoma je važno naglasiti da je komunikacija javna tako da svi posetioci sajta mogu videti koja su pitanja postavljena poslanicima, da li je i kako odgovorio- rekao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš.

Istraživanje aktivnosti narodnih poslanika odnosilo se na podnošenje amandmana na Zakone, istraživanje glasanja narodnih poslanika o Zakonima i  istraživanje govora i replika narodnih poslanika. Marija Mirković istraživač Otvorenog parlamenta prezentovala je sledeće rezultate istraživanja:

U gradu Nišu ima ukupno 12 narodnih poslanika od kojih 4 poslanika pripadaju opoziciji a ostalih 8 pripadaju vladajućoj većini u parlamentu. Kada je u pitanju glasanje o Zakonima, izdvajaju se narodna poslanica Dinić Ivana (SPS), narodna poslanica Mrdaković Todorović Ljubica (SNS) i narodni poslanik Rajčić Dejan (NS). Ovi poslanici glasali su za 103 Zakona koliko je i ukupno doneto od početka ovog Skupštinskog saziva do kraja 2012. godine. Nardoni poslanici iz Niša koji pripadaju opoziciji glasali su za donošenje znatno manjeg  broja Zakona u parlamentu

Kada je u pitanju podnošenje amandmana na Zakone, od ukupno 12 narodnih poslanika iz Niša, samo 3 poslanika podneli su amandmane na određene Zakone. Najveći broj amandmana podneo je narodni poslanik Milan Lapčević (DSS). Ovaj poslanik  podneo je 47 amandmana od kojih je usvojeno 2 amandmana. Narodna poslanica Mrdaković Todorović Ljubica (SNS) podnela je jedan amandman koji je i usvojen. Narodni poslanik Branislav Jovanović (URS) je takođe podneo jedan amandman koji je usvojen u Skupštini.

Najveći broj govora u parlamentu imali su poslanici iz opozicije a to su Milan Lapčević (DSS) koji je imao ukupno 62 govora, zatim narodni poslanik Dušan Milisavljević (DS) koji je imao 46 govora.

Projekat “Otvoreni parlament” sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine CRTA- Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM- Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS- Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada  u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Saopštenje za grad Niš

Južne vesti

Narodne novine

City radio

Večernje novosti

Saopštenje za grad Leskovac

juGmedia info

Saopštenje za grad Zaječar