U subotu, 9. novembra 2013. godine, u Niškom kulturnom centru, održano je prvo veče devetog filmskog festivala Slobodna zona u Nišu. Filmski festival Slobodna zona u Nišu otvorili su Dejan Dabić ispred Niškog kulturnog centra i Milan Krstev ispred Odbora za ljudska prava Niš.

Filmski festival počeo je u 18h projekcijom igranog filma Lunchbox,  reditelja Riteš Barta. Domaćica Ila, pripadnica srednje klase, iznova pokušava da začini svoj brak, ovog puta putem kuhinje. Ona ne zna da je posebni ručak koji je pripremila greškom došao u ruke nesrećnog činovnika Sajana, usamljenog čoveka koji je pred penzijom. Zaintrigirana nedostatkom reakcije svog supruga, Ila sledećeg dana stavlja malu poruku u kutiju za ručak, u nadi da će saznati šta se desilo. Ovo pokreće razmenu niza poruka u kutiji za ručak između Saajana i Ile, a uteha od anonimnog komuniciranja sa strancem uskoro prerasta u neočekivano  prijateljstvo.

Otvaranje devete Slobodne zone proteklo je u prepunoj sali. Projekciji  filma Lunchbox prisustvovalo je oko 100 gledalaca.

Nakon filma Lunchbox, od 20h usledila je projekcija dokumentarnog filma Perverznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke  Sofi Fajns. Rediteljka Sofi Fajns i super zvezda teorije kulture Slavoj Žižek su se prvo uhvatili u koštac sa filmovima, a sada koriste ono šta gledamo kako bi nam objasnili ono šta mislimo. Interpretirajući pokretne slike kako bi se predstavilo fantastično putovanje u san koji oblikuje naš zajednički sistem vrednosti i običaja, nastavak ovog filmskog eseja iznova filozofskog vunderkinda  stavlja pred filmove, a ponekad i njega samog stavlja u njih.

Za projekciju  filma Perverznjakov vodič kroz ideologiju tražena je stolica više tako da je projekciji prisustvovalo više od 100 gledalaca.