U ponedeljak, 10. februara 2014. godine, u Niškom kulturnom centru održana je izložba fotografija o životu Roma u Srbiji. Izložbu su činile  najbolje fotografije prikupljene tokom foto-konkursa “Pod istim krovom” u organizaciji Civil Rights Defenders. Više od 300 fotografija, od 80 ljudi iz cele Srbije stiglo je na adresu konkursa, dok je na izložbi prikazano najboljih 12 fotografija po ozboru žirija. Otvoranju izložbe fotografija prisustvovalo je oko 50 zainteresovanih pojedinaca. Nakon toga usledila je debata o položaju romske zajednice u Srbiji gde su sa pristunima o ovom problemu razgovarali Osman Balić, predsednik Predsedništva Stalne konferencije romskih udruženja građana- Liga roma i profesor Đokica Jovanović dok je moderator debate bio gospdin Velibor Petković, novinar Radio Beograda. Po završetku debate usledila je projekcija filma “Svakodnevni život dece iz 71. bloka” autorke Ivane Todorović.

Uz LGBT populaciju, romi su jedna od najugroženijih i najdiskriminisanijih zajednica u Srbiji. Procenjuje se da polovina od oko 400 000 roma, koliko ih u Srbiji ima, živi u 400 neformalnih, nehigijenskih naselja, bez pristupa osnovnim sredstvima za život, poput pijaće vode. Diskriminacijja i stereotipi prema romima su uobičajena stvar u Srbiji. 53% populacije ne bi prihvatilo da im pripadnik romske zajednice bude član porodice, 25,9% ne bi prihvatilo roma kao nastavnika a 28,2% kao predstavnika države. Ovim foto- konkursom, učinjen je pokušaj podizanja vidljivosti uslova u kojima naše komšije romske nacionalnosti žive.

Izložba je deo projekta “Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u Srbiji” podržanog od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Ovaj događaj realizovao je Civil Rights Defenders uz pomoć i podršku Odbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra.