Povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, u petak, 21. marta 2014. godine, na platou pored česme Stevana Sremca, održana je akcija Antifašističkog kolektiva pod nazivom “Zajedno protiv rasizma”. Aktivisti i volonteri Antifašističkog kolektiva držali su u rukama transparente na kojima su bile ispisane poruke protiv rasne diskriminacije. Parole sa natpisima: “Diskriminacija (ni) je srce Srbije”,  “Pobuni se, rasizmu odupri se”, “Rasizam je proizvod neznanja” i sl. izazvale su pažnju i interesovanje građana.

Povodom obeležavanja ovog dana, od ponedeljka 17. marta, aktivisti  Antifašističkog kolektiva Niš su preko facebook stranice pokrenuli online kampanju na kojoj su posetioci bili slobodni da ostave svoj komentar na temu rasizma kao i da postuju fotografije na temu rasne diskriminacije.

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se kao sećanje na dan kada je 1960. godine u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su mirno protestvovali protiv zakona aparthejda o ispravama. Proglašavajući ovaj dan 1966. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore u eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije. Rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ako ga negiramo i ignorišemo. Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost.

Antifašistički kolektiv grada Niša, čine organizacije civilnog društva: Ženski prostor, Odbor za ljudska prava Niš, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za devojke, Centar lokalne demokratije i YUROM centar.

NTV – Zajedno protiv rasizma!

Belle Amie – Zajedno protiv rasizma

Južne vesti – Akcija u Nišu “Zajedno protiv fašizma”

City radio – Zajedno protiv rasizma (Najava)