Deset je lepa brojka, okrugla. Ozbiljna u svakom vremenu, pogotovo ovom današnjem. Desetka – to je već jedan mali život, u nju stane mnogo uspomena lepih i manje lepih. Za deset godina sve se može okrenuti naopako, to je dovoljno vremena da se neke želje i sanjaju i ostvare. Ne samo da se krene već i da se nekuda stigne. Da se greši i uči. Da se pređe sa reči na dela. Da se već jednom okrene drugi list. Ali, deset godina prođe brzo – dok izbrojite do deset vreme je da se podvuče crta, da vidimo gde smo i šta (ni)smo.

Među publikom Slobodne Zone stasali su i oni koji su sada već na putu da u sopstvenim filmovima traže odgovore na nova, sve teža pitanja, jer su i ova zemlja, i svet postali manji ali ne i bolji, i definitivno nisu onakvi kakvim smo ih pre deset godina zamišljali. Zbog toga se filmovi koje predstavljamo na desetoj Slobodnoj Zoni bave sećanjem i zaboravom, trajanjem i nestajanjem u vremenu.

Deseto jubilarno izdanje Slobodne zone u Nišu, svečano je otvoreno u petak, 7. novembra, u punoj sali bioskopa Vilin grad, projekcijom dokumentarnog filma 20 000 Dana na Zemlji reditelja Ijan Forsajta i Džejn Polarda. Veče je počelo rečima Dejana Dabića iz Niškog kulturnog centra i Dragana Đorđevića ispred Odbora za ljudska prava Niš. Oni su publici, pre svega, poželeli dobrodošlicu na filmski festival i ukrtako ih uveli u suštinu i umetnički značaj filma koji je sledio.

Film 20.000 dana na Zemlji pruža iznenađujuće iskren uvid u umetnički proces, bavi se pitanjem šta nas čini onim što jesmo i slavi moć transformacije koju nam kreativnost nudi. Kolege muzičari Bliksa Bargeld i Kajli Minog prisećaju se zajedničke saradnje, a Nik Kejv nam, istovremeno i kao pisac i kao narator, otkriva svoj pogled na svet, život i način na koji stvara. 20.000 dana na Zemljigovori o tome kako mit, sećanje, ljubav i gubitak oblikuju naše živote iz dana u dan. Film je dobio naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama gde je sabirao koliko dana je već živ. Film 20 000 dana na Zemlji, dokumentarno-fiktivna biografija rokenrol zvezde, muzičara, pesnika, pisca i scenariste Nika Kejva nije nastao slučajno. Ijan i Džejn su prethodno snimili seriju kratkih filmova (njih 14 u trajanju od po 40 minuta) povodom reizdanja kompletnog opusa Nick Cave & The Bad Seeds. U njima bivši i sadašnji članovi benda, saradnici i kolege kao i obožavaoci svih uzrasta komentarišu omiljene pesme sa svih 14 studijskih albuma ove grupe i značaj koji su one imale i imaju u njihovim životima, oživljavajući tako rečima sve inkarnacije jedne od najčudnijih ličnosti savremene svetske rok scene – Nika Kejva. U filmu 20 000 dana na Zemlji autori idu korak bliže – ne toliko Kejvu lično koliko njegovoj glavnoj inkarnaciji – Kejvu pripovedaču. Smrt, ljubav, Bog i seks, večita su inspiracija uvek morbidno elegantnog Kejva – on je kombinacija Elvisa iz pakla i serijskog ubice, mračnog propovednika i osudjenika na električnoj stolici. I kao da to nije dovoljno, on piše knjige i filmska scenarija i komponuje muziku za filmove i pozorišne predstave, opsesivno stvara nagnut nad analognom pisaćom mašinom za stolom pretrpanim beleškama i knjigama.

Jan Forsajt je rođen u Mančesteru, Velika Britanija, 1973. Godine, a Džejn Polard u Njukaslu, 1972. Studirali su zajedno na Goldsmits koledžu u Londonu od 1992. do 1995. i od tada rade zajedno. Njihov performans Rokenrol samoubistvo je do poslednjeg detalja apsolutno verna rekonstrukcija legendarnog (poslednjeg) Bouvijevog nastupa u liku Zigija Stardasta, čime su postali jedni od pionira ovog postupka u savremenoj umetnosti u kome se značajni kulturni momenti oživljavaju i stavljaju u potpuno novi kontekst.

Aplauzima i sa velikim zadovoljstvom publika je napustila salu bisokopa Vilin grad, iščekujući sledeće veče  sa novim projekcijama filmova.