Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je da je dnevni list Informer prekršio Zakon o zabrani diskriminacije jer je Albance nazivao „Šiptari“.

Tokom oktobra 2014. godine, nakon fudbalske utakmice između Srbije i Albanije i posete albanskog premijera Srbiji, Informer je objavio tekstove „Ulovljen spajder Šiptar“ i „Edi Rama Šiptar bez srama“. Tim povodom, Praxis je podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti, navodeći da se upotrebom reči „Šiptar“ vređaju pripadnici albanske nacionalnosti, šire stereotipi i predsrasude i podstiče diskriminacija, te da je termin „Šiptar“ pogrdan i da se koristi sa ciljem da se pripadnici albanske nacionalne manjine uvrede i ponize.

Podsećanja radi, istim povodom Praxis je zajedno sa još 13 nevladinih organizacija podneo žalbu Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Komisija je žalbu usvojila i donela odluku da je Informer povredio Kodeks novinara Srbije, tačnije tačku 1. odeljka IV po kojoj se novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja, i tačku 4. odeljka V po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i treba da učini sve da diskriminaciju izbegne.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da su gorenavedenim tekstovima prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije. U mišljenju se navodi da je nazivanje albanskog naroda „Šiptarima“ pogrdno i da vređa pripadnike ove nacionalne manjine, kao i da upotreba ovog termina naročito u konfliktnim situacijama može raspirivati netrpeljivost prema albanskoj zajednici. Pojedini mediji su nakon fudbalske utakmice i posete albanskog premijera u velikoj meri doprineli osećaju straha kod pripadnika albanske nacionalne manjine koji žive u Srbiji. Mediji su značajno sredstvo u širenju tolerancije, podsticanju prava na ravnopravnost i suzbijanju diskriminacije, te poverenica za zaštitu ravnopravnosti izražava nadu i očekivanje da će dnevni list „Informer“ nastojati da kroz priloge koje objavljuje razvija svest o ravnopravnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti preporučila je Draganu J. Vučićeviću, glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista „Informer“ da: ubuduće ne objavljuje priloge kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica albanske nacionalne manjine i da tekstovima doprinosi izmeni obrazaca, običaja i prakse koji uslovljavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju u odnosu na pripadnike i pripadnice albanske nacionalne manjine; te da vodi računa da u okviru svojih redovnih aktivnosti ne krši zakonske propise o zabrani diskriminacije.