Povodom predstojeće Nedelje ponosa u Beogradu, Parada ponosa Beograd i Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS organizovali su u Nišu konferenciju za medije i  debatu pod nazivom “Moja prava – moji zahtevi”.  Predstavnicima medija, organizacija civilnog društva i predstavnika lokalnih i državnih institucija saopšteno je više detalja o predstojećoj beogradskoj Nedelji ponosa koja će biti održana od 14 do 19 septembra u Beogradu,  i završti Prajd šetnjom 20. septembra.

Nedelja ponosa obuhvatiće niz debata, političkih foruma, filmskih projekcija, promocija knjiga, sportskih i zabavnih događaja, a završiće se šetnjom koja je zakazana za 20. septembar u 12 časova. Predviđena trasa je: zgrada Vlade u Nemanjinoj – ulicom Kneza Miloša do “Londona” – ulicom kralja Milana i Terazijama do “Igumanovljeve palate” – plato ispred Skupštine grada Beograda.

Istovremeno, ovo je bila i prilika da članovi organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić, Boban Stojanović i Marko Ilić porazgovaraju sa učesnicima debate o tome šta nam je prošlogodišnja Parada ponosa donela, šta je sve urađeno u proteklih godinu dana i šta valja činiti ubuduće, kao i da se javnosti još jednom predstve zahtevi na kojima će se tokom Nedelje ponosa insistirati, a koji su su od suštinske važnosti za poboljšanje statusa LGBT osoba u Srbiji: Zakon o o priznavanju pravnih posledica promene pola,  Zakon o istopolnim partnerstvima, usvajanje Deklaracije o homofobiji od strane  parlamenta Republike Srbije, potpuna primena postojećih zakona a posebno primena odredbi koje se odnose na zločin iz mržnje.

Današnji skup u Media Centru Niš bio je još jedna prilika da niške organizacije civilnog društva daju nedvosmislenu podršku Paradi ponosa i upute jasnu poruku donosiocima odluka da se prava koja su garantovana Ustavom i zakonima moraju primeniti u praksi.

03.09.2015. Narodne novine – Moja prava moji zahtevi

02.09.2015. RTS portal – Ne očekujemo zabranu Prajda ove godine

02.09.2015. JuGmedia – Dogodine Niš prajd i Novi Sad Prajd

02.09.2015. MONDO/Agencije – Prajd Beograd najavljuje i Niš prajd i NS Prajd

03.09.2015. Novosti – Parada dogodine u Nišu i Novom Sadu

02.09.2015. ZONA plus portal – Prajd dogodine i u Nišu

03.09.2015. Romaworld – Moja prava, moji zahtevi