U sali Zaječarskog upravnog okruga u sredu, 18. novembra 2015. godine održan je okrugli sto u organizaciji Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS sa temom „Javni forum – Diskriminacija Roma u Srbiji“. Cilj skupa je bio otvaranje dijaloga o problemima koji su posledica diskriminacije Romske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici i o mogućnostima prevazilaženja ovih problema na temelju postojeće zakonske regulative i međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava.

Na skupu su govorili Dragan Đorđević, koordinator Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin,Miljan Rašić, predsednik Društva Roma Zaječar i koordinator za romska pitanja u Zaječaru, Dobrica Selimović, koordinator za prava Roma Odbora za ljudska prava Negotin, Srđan Marjanović, pomoćnik gradonačelnika Zaječar, Goran Tomić, načelnik Policijske uprave Zaječar, Mira Andrijašević, direktorka Centra za socijalni rad Zaječar, Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar i predstavnici Romske nacionalne manjine. Na ovom skupu razgovaraslo se o svim problemima ove socijalno ugrožene populacije među kojima su najveći nezaposlenost.

Jedan od većih problema koji su predstavnici Romske zajednice naveli je Rešenje koje je Valentina Vladimirović, inspektorka rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS – Inspektorata za rad – Odsek inspekcije rada u Zaječaru podelila dana 09. novembra 2015. godine svim licima na inprovizovanoj pijaci polovne robe u centru grada (koji su skoro svi romske nacionalnosti) da pokrenu postupak za upis u Registar privrednih subjekata Agencije za privredne register i dok to ne urade zabranjuje im se delatnost. Goran Tomić, načelnik Policijske uprave Zaječar preuzeo je na sebe obavezu da sa Sašom Mirkovićem, predsednikom Skupštine grada Zaječara pronađu rešenje za ovu veliku grupu građana koji na ovoj pijaci rešavaju svoju egzistenciju i nisu korisnici socijalne pomoći. Mira Andrijašević, direktorka Centra za socijalni rad Zaječar je govorila o načinu I uslovima korišćenja socijalne pomoći i pomoć koju Centar za socijalni rad Zaječar pruža Romskoj zajednici u ovom gradu.

Javni forum oragnizovan je u vremenu od 12:00 do 14:00 časova a od 14:00 do 16:00 časova u Hotelu “Srbija” održana je Fokus grupa gde su Dragan Đorđević, kordinator Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS razgovarao sa predstavnicima Romske zajednice.

Javni forum i Fokus grupa u Zaječaru, Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS organizovao je u okviru projekta Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS za Rome zahvaljujući podršci Civil Rights Defenders koju je obezbedila Švedska međunarodna agencija za razvoj SIDA.

Skup je medijski propraćen od strane RTV BEST iz Zaječara, RTV F iz Zaječara, RTV ISTOK iz Salaša i TimocPress-a iz Negotina.