Ovaj Predlog javne politike  ima za cilj da ponudi najbolje moguće rešenje za reformu sistema odbrane po službenoj dužnosti u Republici Srbiji. Sve činjenice i baza dokaza uzete su iz dokumenta: „Unapređenje sistema odbrane po službenoj dužnosti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji“ koju je sačinila Balkanska regionalna mreža za vladavinu prava (BRRLN). Preporuke iz dokumenta se odnose na nekoliko ključnih tema koje su prepoznale zainteresovane strane u svih pet zemalja koje su predmet istraživanja. Ove teme su: imenovanje advokata po službenoj dužnosti, plaćanje advokata po službenoj dužnosti i kompetencije advokata po službenoj dužnosti.

Svaka od ovih tema je važna za reformu celokupnog sistema i za obezbeđivanje garancija ljudima koji su optuženi i trebaju pravnu pomoć. Dokument predlaže rešenje u skladu sa širokim konsultativnim procesom koji je sproveden u Srbiji u organizaciji Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS. Predloženo rešenje zahteva neke zakonodavne promene ali daleko obimnije promene u postojećoj praksi sistema odbrane po službenoj dužnosti u Srbiji. Dokument takođe predlaže dublje angažovanje advokatskih komora i bezbeđivanje veće stručnosti i efikasnijih procedura u zaštiti ljudskih prava ljudi pred sudom.

Istraživanje o delotvornosti sistema pravne zaštite optuženih u pet zemalja u regionu sprovedeno je u okviru projekta: “Unapređenje sistema odbrane po službenoj dužnosti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji“. Ovaj projekat je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj u saradnji sa partnerskim organizacijama u regionu sa ciljem da doprinese jačanju sistema pravne zaštite optuženih u pet zemalja u regionu. Polazna osnova za realizaciju ovog istraživanja je dokument: „Uporedna analiza krivične odbrane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji“ koji je sačinjen februara 2014. godine. Analiza je bila izvedena da bi se utvrdilo kako bi formiranje regionalne mreže krivičnih advokata moglo da doprinese uspostavljanju snažne, nezavisne i delotvorne advokature u krivičnoj odbrani.

Enhancing the Protection of Rights of Accused in Republic of Serbia – Policy Paper

The Research on the effectiveness of the legal protection system of the accused in Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia and Serbia