SLAPP tužba (Strategic Lawsuit Against Public Participation)  predstavlja vrstu tužbe koja se koristi da se zastraše i ućutkaju pojedinci koji učestvuju u javnoj debati ili kritikuju određene akcije, osobe ili organizacije. SLAPP tužbe često pokreću moćni pojedinci ili korporacije sa ciljem da se onemogući ili oslabi opozicija ili kritika, koristeći pravni sistem kao sredstvo pritiska.

Osnovne karakteristike SLAPP tužbi:

  1. Zastrašivanje i finansijski pritisak: SLAPP tužbe obično uključuju visoke zahteve za odštetu i dugotrajne pravne postupke, što može finansijski iscrpiti i zastrašiti osobe koje imaju skromne  finansijske resurse
  2. Podrivanje slobode govora: Cilj ovih tužbi nije nužno da se dobije na sudu, već da se uguše kritički glasovi i spreči  dalje javno izražavanje mišljenja.
  3. Pravni aspekti: SLAPP tužbe se nominalno, često koriste u svrhu navodne zaštite dostojanstva ličnosti, časti i ugleda, što može izgledati legitimno na prvi pogled.

Pravni odgovori na SLAPP tužbe:

U nekim zemljama, postoje zakoni koji štite pojedince od SLAPP tužbi, omogućavajući brzo odbacivanje tužbi koje su pokrenute s ciljem ućutkivanja. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, neke države imaju “Anti-SLAPP” zakone koji omogućavaju sudu da brzo proceni namere tužbe i potencijalno je odbaci, često sa obavezom tužioca da plati pravne troškove tuženog.

Saveti za zaštitu od SLAPP tužbi:

  1. Obrazovanje i svest: Biti svestan prava i zakonskih mehanizama koji mogu zaštititi od SLAPP tužbi.
  2. Pravna podrška: Konsultovanje sa pravnicima koji su specijalizovani za ovu oblast može pružiti neophodnu zaštitu i savet.
  3. Javna podrška: Izgradnja javne svesti i podrške u slučaju da se pojavi SLAPP tužba može biti ključna u odbrani slobode govora.

SLAPP tužbe predstavljaju ozbiljnu pretnju demokratiji i slobodi izražavanja, jer koriste pravni sistem da uguše legitimnu javnu kritiku i diskusiju. Razumevanje i prepoznavanje ovih tužbi, kao i poznavanje zakonskih mehanizama za zaštitu, ključni su za očuvanje prava na slobodu govora i učešće u javnoj sferi.

Leave a Reply