Koalicija protiv diskriminacije poziva sve građane i građanke, a naročito predstavnike organizacija i institucija civilnog društva u Srbiji da dolaskom na Povorku ponosa 20. septembra 2009. godine pokažu solidarnost sa građanima koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije. Kao i mnogo puta do sada, uživanje osnovnih ljudskih prava jedne marginalizovane grupe ponovo zavisi od jake i jasne podrške civilnog društva, medija i predstavnika vlasti. Koalicija smatra da je Povorka ponosa prvi veliki test za Zakon o zabrani diskriminacije koji je usvojen u martu ove godine, ali i za Ustav Srbije koji je dobio podršku gotovo svih političkih partija u Srbiji.

Članom 21. Ustava Srbije zabranjen je svaki oblik diskriminacije, članom 25. je garantovan fizički i psihički integritet, a članom 27. građanima se garantuje pravo na ličnu slobodu i bezbednost. Ustav garantuje slobodu mišljenja i  izražavanja (član 46.) i slobodu okupljanja (član 54). Svako od ovih prava je Ustavom garantovano svima građanima Srbije bez razlike i zbog toga Koalicija protiv diskriminacije pozdravlja spremnost policije da adekvatno zaštiti učesnike skupa.

Podrška organizacija civilnog društva, medija, intelektualaca i političkih partija bila je ključna tokom usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u martu 2009. godine. Koalicija podseća da se usvajanjem zakona nije desilo ništa što su njegovi protivnici navodili kao argumente protiv usvajanja (npr. venčavanje istopolnih parova u crkvi). Odredbama ovog zakona je zabranjeno diskriminatorsko postupanje zbog iskazane seksualne orijentacije i Povorka ponosa će biti test za sprovođenje člana 21. Zakona o zabrani diskriminacije. Zbog toga je važno da i civilno društvo u Srbiji još jednom pokaže da diskriminacija bilo koje manjinske grupe nije prihvatljiva, kao i da pretnja nasiljem ne može biti razlog za negiranje ljudskih prava.

Evropski sud za ljudska prava je u nekoliko presuda naglasio da „većinsko mišljenje ili raspoloženje javnosti ne može biti razlog za negiranje prava na slobodu okupljanja i javno izražavanje manjinskih pogleda i stavova, ma koliko oni bili nepopularni“. U jednoj od poslednjih ovakvih presuda (Bączkowski protiv Poljske iz 2007. godine) Evropski sud za ljudska prava je razmatrao zabranu Povorke ponosa u Poljskoj i postupanje vlasti i policije u slučajevima okupljanja pripadnika LGBT zajednice. I u ovom slučaju, sud je u presudi naglasio da je „od naročite važnosti da se osigura sloboda okupljanja onima koji su nepopularni i zbog toga posebno ranjivi i žrtve viktimizacije“. S obzirom da je Srbija članica Saveta Evrope, ove presude predstavljaju standard koji je direktno primenjiv u Srbiji.

Koalicija protiv diskriminacije poziva sve organizacije, pojedince, a naročito medije da osude napade na pripadnike LGBT zajednice u Srbiji i sve predstavnike vlasti koji negiraju slobodu okupljanja pripadnicima jedne manjinske grupe i građanima koji ih podržavaju. Istovremeno, dolazak na Povorku ponosa i solidarnost sa svima koji su diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije biće najbolji odgovor na pretnje nasiljem koje svakodnevno upućuju pripadnici neonacističkih i klerofašističkih organizacija.

Koaliciju protiv diskriminacije čine:

Centar za unapređivanje pravnih studija, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Udruženje studenata sa hendikepom, Mreža odbora za ljudska prava CHRIS, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“, Gayten LGBT.