U sredu, 18. aprila, u Niškom kulturnom centru održano je drugo veče  Slobodne zone u Nišu. Veče je počelo dokumentarcem Oskarovca Kevina Mekdonalda Marli koji predstavlja novi uvid u neobičnan i tajanstven život muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija koga svi znamo kao Bob Marlija.Ovim impresivnim dokumentarcem rediteljgradi spomenik čuvenom muzičaru, koristeći do sada neobjavljene arhivske snimke sa njegovih koncertnih nastupa, intervjue sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice. Posebno mesto u filmu zauzima i pokušaj atentata na Marlija kao i njegovi poslednji dani u bolnici. Bobu Marliju, sinu britanskog oficira i Jamajčanke, muzika je bila način da pobegne iz bede, a danas je on za milione ljudi širom sveta mit, simbol mira, ljubavi i revolucije duha i njenog krika protiv zla i nepravde. Projekciji ovog filma prisustvovalo je oko 100 gledalaca.

Reditelj Kevin Mekdonald (rođen u Glazgovu 1967) nakon serije autobiografskih i biografskih dokumentaraca uradio je film Jedan septembarski dan (1999) o ubistvu izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. Dugačak intervju koji je Mekdonald pod neverovatnim okolnostima uspeo da uradi sa jednim od terorista Džamalom al Gašijem, bio je između ostalog razlog da ovaj film bude nagrađen Oskarom za najbolji dokumentarac. Za ostvarenje Dodir praznine Mekdonald je dobio nagradu za najbolji film od Britanske filmske akademije. Za ulogu u čuvenom Mekdonaldovom filmu Poslednji kralj Škotske Forest Vitaker je dobio Oskara za najboljeg glumca.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2012.
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2012.

Nakon projekcije filma Marli usledila je ponovna projekcija filma Hana Arent za sve zainteresovane gledaoce koji zbog velikog interesovanja publike nisu uspeli da odgledaju prve večeri.

Radnja filma rediteljke Margaret fon Trota Hana Arent smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put uJerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin Njujorker.