U ponedeljak, 15. aprila 2013. godine, u 13h, u Medija centru u Nišu, održana je press konferencija povodom sedmog filmskog festivala Slobodna zona u Nišu.

Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar organizuju sedmi filmski festival Slobodna zona, od 16. do 18. aprila 2013. godine, u prostorijama Niškog kulturnog centra. O festivalu su govorili Dragan Đorđević koordinator Odbora za ljudska prava Niš, Dejan Dabić ispred Niškog kulturnog centra i Milena Mladenović saradnik Nansen dijalog centra.

Posetioci projekcija će imati priliku da vide izbor od, prema glasovima publike, 5 najboljih filmova sa poslednih izdanja festivala, koji je u novembru 2012.  posetilo više od 15 000 gledalaca. Prema rečima Dejana Dabića, urednika Filmskog programa NKC-a, svi odabrani filmovi su istovremeno društveno angažovani i sjajna filmska ostvarenja.

U okviru sedmog izdanja Slobodne zone posetioci će imati prilike da odlgedaju projekcije sledećih filmova:

Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota – Hana Arent o slavnoj američkoj teoretičarki nemačko-jevrejskog porekla.

Film Juna Haukelanda Ponovo zajedno (10 godina nakon rata), prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999, i drugi deset godina nakon toga) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu.

Dokumentarac Oskarovaca Kevina Mekdonalda Marli predstavlja novi uvid u neobičnan i tajanstven život muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija koga svi znamo kao Bob Marlija. Filmska freska od do sada neobjavljenih filmskih i audio zapisa o životu i delu Bob Marlija.

Film Filipa Falardoa Gospodin Lazar, nominovan za Oskara za najbolji strani film, jeste dirljiva priča o đacima koji su potrešeni smrću omiljene nastavnice i njihovim strategijama suočavanja sa patnjom zbog iznenadnog gubitka. Gospodin Lazar, pedesetpetogodišnji imigrant iz Alžira pomaže učenicima da prihvate gubitak, ali istovremeno uči da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

Dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja. Kroz  ritual porodičnih ručkova, autorka progovara o nerazumevanju i neprihvatanju različitosti u intimnom krugu svoje porodice.

Dokumentarac Ponovo zajedno u čijem su središtu srpski i albanski studenti, biće prikazan u utorak, 16. aprila od 16h,  na posebnoj projekciji namenjenoj učenicima šest niških srednjih škola. Nakon projekcije reditelj Jun Haukeland i akter filma dr Stajner Brin, koji je 2009. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir, razgovaraće sa učenicima o filmu i mogućnostima ta uspostavljanje dijaloga sukobljenih strana. Razgovor se organizuje u saradnji sa Nansen dijalog mrežom koja po rečima Milene Mladenović želi da da priliku mlađim građanima da ovu temu prodiskutuju i da se njihovo mišljenje čuje.

Prema rečima Dragana Đorđevića iz Odbora za ljudska prava Niš, Slobodne zona će po prvi put dodeliti   nagradu  za publiku turneje autoru ili autorki najbolje recenzije/kritike/kratkog eseja o jednom od filmova prikazanih na turneji festivala. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne duži od 3000 karaktera zajedno sa kontakt podacima tokom trajanja do 31.juna zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org.

Narodne Novine – Najgledaniji angažovani filmovi

City radio – Festival “Slobodna zona” u NKC

Južne vesti – Program filmskog festivala “Slobodna zona”

Južne vesti – Nagrada za autora najbolje filmske recenzije