Odbor za ljudska prava Niš i Niški kulturni centar organizuju deveti po redu filmski festival Slobodna zona u Nišu. Projekcije filmova održaće se od 9. do 11. novembra 2013. godine, u Niškom kulturnom centru. Druge večeri festivala imaćete prilike da odgledate sledeće projekcije filmova:

nedelja, 10. novembar
18:00h SUTRA
(dok.) r. Andrej Grijacev, Rusija, 2012, 90

Ovo je priča o najupečatljivijem fenomenu u savremenoj Ruskoj umetnosti, umetničkoj koloniji Vojna. Njeni osnivači, Vor (lopov) i Koza vode tajni život, odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera i vodeći umetničke akcije koje su na granici između umetnosti i zločina. Njihove hrabre političke poruke dirnuće svakog. Oni žive u sadašnjosti – od danas do sutra,  ali se nadaju da će promeniti svet u budućnosti.

O REDITELJU
Andrej Grijacev je rođen u Moskvi 1982. godine. Profesionalni je sportista i kao umetnički klizač učestvovao je na brojnim svetskim i evropskim prvenstvima. Diplomirao je na Državnom ruskom univerzitetu za fizičku kulturu, na Prvoj nacionalnoj školi za televiziju,  a pohađao je i radionicu Andreja Gerasimova i Andreja Dobrovolskog  za scenariste i reditelje. Radio je kao baletski igrač u moskovskom pozorištu Igor Bobrin specijaliziranom za minijature na ledu, ali i kao direktor fotografije i programski urednik u pozorištu čuvenog  Jurija Ljubimova u Taganaki. Nominovan je za  Nika nagradu  Nacionalne akademije za filmsku umetnost i nauku Rusije (2011). Dobitnik više od 10 značajnih nagrada na raznim evropskim festivalima dokumentarnog filma.

FESTIVALI I NAGRADE
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2012.
Nagrada Amnesti Internešnala, Međunarodni filmski festival u Kopenhagenu – CPH:DOX, 2012.
Međunarodni filmski festival u Amsterdamu – IDFA, 2012.

REČ KRITIKE
„Niskobudžetni ruski debi na zabavan način dokumentuje i slavi moskovske anarhističke umetnike“, Nil Jang, Holivud Reporter

20:00h MUŠKARAČA
(igr.) r. Selin Sijama, Francuska, 2011, 82˙

SINOPSIS
Definitivno ima nečeg dečačkog kod desetogodišnje Lore. Ona se nedavno preselila u novu sredinu sa roditeljima i svojom malom sestrom, Žanom. Leto je i sva druga deca iz komšiluka se igraju napolju – samo Lora je sama, jer ne zna nikoga svojih godina. Ali onda, jednog dana, ona upoznaje Lizu, devojčicu istih godina kao i ona. Lora dopušta da njena nova drugarica veruje da je ona dečak. Lora postaje Mikael, i čim je došlo do ove “transformacije”, ona počinje da se igra sa ostalom decom iz komšiluka. Kako vreme prolazi, Lorin odnos sa Lizom postaje sve bliskiji što dvosmislenost njene situacije čini još složenijom.

O REDITELJKI
Selin Sijama je francuska scenaristkinja i rediteljka. Iako veoma formalističko i karakteristično (naročito u njenom nedostatku dijaloga i veoma stilizovanim mise-en-scene), Sijamino filmsko stvaralaštvo, počevši od filma Lokvanji, u bliskom je odnosu sa osobinama snimanja prvog filma u Francuskoj, posebno sa svojim naglaskom na filmove o odrastanju koji se fokusiraju na adolescente ili preadolescente. Siama je, štaviše, veoma zainteresovana za fluidnosti roda i seksualnog identiteta kod devojaka tokom ovog perioda formiranja.

FESTIVALI I NAGRADE
Nagrada Tedi, Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2011.
Nagrada Fipresci i Sinjis, Međunarodni festival nezavisnog filma u Buenos Airesu, 2012.
Najbolji film, Međunarodni LGBT filmski festival LGBT u San Francisku, 2011.

REČ KRITIKE
„Kao u njenom prethodnom filmu, “Lokvanji”, o tinejdžerkama koje otkrivaju svoju seksualnost, autorka i ovde pokazuje očigledan talenat za rad sa mladim glumcima, koji zahvaljujući samoj snazi svoje mladosti, na ekran donose prirodnu osećajnost.” Manola Dardžis, Njujork Tajms.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI !