Odbor za ljudska prava Niš i Kulturni centar organizuju deveti po redu filmski festival Slobodna zona u Nišu. Projekcije filmova održaće se od 9. do 11. novembra 2013. godine, u Niškom kulturnom centru. U okviru prve večeri festivala imaćete prilike da odgledate sledeće projekcije filmova:

subota, 09. novembar
18:00h LUNCHBOX
(igr.) r. Riteš Barta, Indija/Francuska/Nemačka/SAD, 2013, 104˙

Domaćica Ila, pripadnica srednje klase, iznova pokušava da začini svoj brak, ovog puta putem kuhinje. Ona ne zna da je posebni ručak koji je pripremila greškom došao u ruke nesrećnog činovnika Saajana, usamljenog čoveka koji je pred penzijom. Zaintrigirana nedostatkom reakcije svog supruga, Ila sledećeg dana stavlja malu poruku u kutiju za ručak, u nadi da će saznati šta se desilo. Ovo pokreće razmenu niza poruka u kutiji za ručak između Saajana i Ile, a uteha od anonimnog komuniciranja sa strancem uskoro prerasta u neočekivano  prijateljstvo.

O REDITELJU

Riteš Batra je rođen i odrastao u Mumbaiju, a sada živi na relaciji Mumbai -Njujork. Kratki filmovi Riteša Batre su prikazani na mnogim međunarodnim filmskim festivalima i u umetničkim galerijama. Njegov kratki film na arapskom jeziku, Običan kafe, Kairo (Café Regular, Cairo), prikazan je na preko 40 filmskih festivala i osvojio je 12 nagrada, uključujući FIPRESCI, nagradu međunarodnih filmskih kritičara u Oberhausenu, kao i Specijalnu plaketu žirija na festivalima Tribeka i Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu. Njegov scenario za dugometražni film  Ramova priča (The Story of Ram) je bio deo laboratorije scenarista i režisera na festivalu Sandens 2009. godine. The Lunchbox je prvi dugometražni film Riteša Batre. Svoju svetsku premijeru doživeo je u okviru programa Nedelja kritike na filmskom festivalu u Kanu 2013.

FESTIVALI I NAGRADE

Gran pri Međunarodne nedelje kritike  – Međunarodni filmski festival u Kanu, 2013.
Nagrada publike, Filmski festival u Amsterdamu – World cinema, 2013.
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2013.

REČ KRITIKE

„Jedan od najboljih filmova proizvedenih u Indiji u poslednje vreme.“ Karan Anshuman, Mumbai miror.

20:00h PERVERZNJAKOV VODIČ KROZ IDEOLOGIJU
(dok) r. Sofi Fajns, Velika Britanija/Irska, 2012, 136˙

SINOPSIS

Rediteljka Sofi Fajns i super zvezda teorije kulture Slavoj Žižek su se prvo uhvatili u koštac sa filmovima, a sada koriste ono šta gledamo kako bi nam objasnili ono šta mislimo. Interpretirajući pokretne slike kako bi se predstavilo fantastično putovanje u san koji oblikuje naš zajednički sistem vrednosti i običaja, nastavak ovog filmskog eseja iznova filozofskog vunderkinda  stavlja pred filmove, a ponekad i njega samog stavlja u njih.

Moje pesme, moji snovi; Ralje;Taksista i Mračni vitez su filmovi koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već pripremljeni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

O REDITELJKI

Sofi Fajns je rođena u Safolku u Engleskoj, a studirala je na Čelsi koledžu za umetnost i dizajn na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Radila je, za reditelja Pitera Grinaveja,  kao menadžer za pronalaženje lokacija za snimanje pre nego što je počela da režira dugometražne dokumentarne filmove: Obnavljanje ulice Huver (2002), Perverznjakov vodič kroz filmove (2006) i Nad vašim gradovima trava raste (2010). Perverznjakov vodič kroz ideologiju (2012) je njen najnoviji dokumentarac.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival u Torontu, 2012
Međunarodni filmski festival u Roterdamu, 2013
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, 2013.

REČ KRITIKE

„Rok zvezda među intelektualcima Slavoj Žižek daje nam još jednu lekciju punu akcije o istoriji filma i marksističke dijalektike u filmu Perverznjakov vodič kroz ideologiju, fascinantnu i često smešnu demonstraciju neverovatno pronicljive sposobnosti ovog slovenačkog filozofa, da  okrene naopačke, kako filmove tako i opšte prihvaćene ideje o njima.“, Džordan Mincer, Holivud Reporter.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI !